Два малки самолета се сблъскаха в Северна Калифорния при опит за кацане на местно летище. Най-малко двама души са загинали, предадоха световните агенции.

Сблъсъкът е станал над летището в Уотсънвил малко преди 15:00 ч., според съобщение в Туитър от град Уотсънвил. Градското летище не разполага с контролна кула, която да насочва кацащите и излитащите самолети.

По данни на Федералната авиационна администрация по време на катастрофата на борда на двумоторната Cessna 340 е имало двама души, а на борда на едномоторната Cessna 152 - само пилотът. Самолетите са били на финален подход към летището, когато е настъпил сблъсъкът на около 200 метра във въздуха.

При падането на самолетите е била повредена и сграда на летището, но няма жертви на земята.

Франки Херера от Уотсънвил разказва, че шофирал покрай летището, когато видял как двумоторен самолет се наклонил силно надясно и се ударил в крилото на по-малък едномоторен самолет.

"По-малкият самолет просто се завъртя надолу и се разби", казва 26-годишният Херера. Той каза, че двумоторният самолет е продължил да лети, но след това е видял пламъци в другата част на летището, където по първоначални данни самолетът се е ударил в хангар.

Летището разполага с четири писти и е дом на повече от 300 самолета, според сайта му в интернет. То обслужва повече от 55 000 операции годишно и се използва често за самолети за развлечение и селскостопански предприятия. Според уебсайта на град Уотсънвил на летището се падат около 40% от всички дейности на авиацията с общо предназначение в района на залива Монтерей.