Нови силни експлозии е имало снощи в Крим и руската Белгородска област. Кримските власти твърдят, че системата за противовъздушна отбрана е задействана в Керч, а безпилотен самолет е бил свален близо до летище Белбек край Севастопол.

Олег Крючков, съветник на ръководителя на региона, заяви: "Системите за противовъздушна отбрана се задействаха в Керч. Няма никаква опасност за града и Кримския мост", написа той в канала си в Telegram. В същото време съветникът не уточни защо системите са се задействали.

Представителят на властите на контролираната от Русия Запорожка област Владимир Рогов заяви, че украински дрон е бил свален "далеч" от Кримския мост. Движението по Кримския мост се осъществява нормално, съобщиха от пресслужбата на Федералната пътна администрация в Таман.

От пресслужбата на администрацията на Керч в разговор с ТАСС отбелязаха, че в града се е чул звук, подобен на гръмотевица, а в автомобилите са се включили аларми.

В социалните мрежи бе публикувано видео, в което се твърди, че системите за противовъздушна отбрана в Керч работят. Местни блогове съобщават, че са чули няколко експлозии в града.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев заяви, че по предварителни данни силите за противовъздушна отбрана са свалили дрон близо до военното летище Белбек. Той добави, че няма щети и никой не е пострадал.

На летището се базира 38-и изтребителен авиационен полк на руските военновъздушни сили, въоръжен с 12 самолета Су-27, 12 модернизирани Су-27СМ, три учебно-бойни самолета Су-27УБ и пет двуместни изтребителя Су-30М2, както и Севастополският център за въздушно спасяване на руското вътрешно министерство.

Местни жители разказаха на репортери за звуци от експлозии и дим, който се виждал в близост до летището.

Пътният участък на Кримския мост свързва Керч с Новоросийск. По-рано украинските власти неколкократно са споменавали за планове за нападение на моста. Така например на 17 август съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк заяви, че украинските власти смятат Кримския мост за легитимна военна цел, тъй като той е основният път за снабдяване на руската армия на полуострова.

На 9 август на летище Саки край селището Новофедоровка избухна серия от експлозии. Руското министерство на отбраната заяви, че става дума за случайна детонация на боеприпаси.

Във вторник пък отекнаха експлозии в оръжеен склад край град Джанкой. Киев не е обявявал официално, че стои зад тези инциденти, но няколко чиновници намекнаха, че това е така, а поредицата от експлозии е само началото.

В същото време бе съобщено за взривове и пожар в склад за боеприпаси в село Тимоново в руската Белгородска област, руските власти не са коментирали инцидента.