Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, заяви, че нейната страна никога няма да приеме дръзкото предложение на южнокорейския президент Юн Сук Йол за икономически облаги в замяна на стъпки за денуклеаризация. Сестрата на Ким обвини Сеул, че "рециклира" минали предложения, които Пхенян вече е отхвърлил, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В статия, публикувана в севернокорейското издание "Нодом синмун" Ким Йо Чен казва, че нейната страна няма намерение да се откаже от ядрените си оръжия и от програмата си за балистични ракети в замяна на икономическо сътрудничество. Тя поставя под въпрос искреността на южнокорейските призиви за подобряване на двустранните отношения и критикува участието на Южна Корея в съвместни военни учения със САЩ и неспособността на Сеул да спре активисти да пращат пропагандни листовки и други предмети през границата.

"Дръзкият план на Юн Сук Йол е демонстрация на най-крайната глупост и е толкова реалистичен, колкото би бил опитът за пресушаване на дълбокия син океан, за да се насадят черници на негово място", казва сестрата на Ким. "Не знам дали Юн разбира, че думите "Ако Северът предприеме стъпки за денуклеаризация"са презумпция, която сама по себе си е погрешна", се допълва в статията.

Тя добави, че предложението на южнокорейския президент показва, че той наистина е лековерен и с детински манталитет.

Същевременно Южна Корея изрази съжаление, че нейното предложение е било отхвърлено и че Ким Йо Чен е отправила неуважителни и неприлични критики към южнокорейския президент, предаде Ройтерс.