Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев обеща днес страната му да предостави закрила на руснаците, които бягат от военната мобилизация в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"През последните дни много хора пристигат от Русия в нашата страна. Повечето от тях са били принудени да бягат от една безизходна ситуация", изтъкна Токаев.

"Трябва да се погрижим за тях, да гарантираме тяхната сигурност", каза още казахстанският президент, който е съюзник на Москва, но се дистанцира от Кремъл след нахлуването на руските сили в Украйна.

Касъм-Жомарт Токаев за пореден път изрази критики във връзка с конфликта в Украйна и призова за спазването на териториалната цялост на Украйна в момент, в който Москва организира референдуми за присъединяване към Русия на четири украински области.

"Териториалната цялост на една държава трябва да се спазва, това е ключов принцип", изтъкна казахстанският лидер. "Недалеч от нас има голяма война. Трябва да помним това и да мислим на първо място за собствената си сигурност", каза още той.

Междувременно стана известно, че от 21 септември насам в Казахстан са влезли 98 000 руснаци, а 64 000 от тези 98 000 души вече са напуснали страната.

"Хората идват във връзка с мобилизацията, това е временно явление, повечето от тях ще напуснат Казахстан и ще отидат в трети страни... Разбира се, има известен натиск върху инфраструктурата ни, на който спешно ще обърнем внимание", заяви министърът на националната икономика на Казахстан Алибек Куантиров.

Казахстан няма да промени настоящите правила за преминаване на границата, каза още той.