Руският Черноморски флот отблъсна атака с дрон срещу флота в Севастополския залив, заяви губернаторът на Севастопол, най-големия град на анексирания Кримски полуостров, предаде Франс прес.

"Кораби на Черноморски флот тази сутрин отблъснаха атака на безпилотен летателен апарат (БПЛА) в Севастополския залив", заяви Михаил Развожаев в канала си в "Телеграм". Той отбеляза, че в града няма пострадали обекти и подчерта, че ситуацията е под контрол.

Развожаев заяви, че наред с други БПЛА е унищожен и надводен дрон. По думите му, атаките са започнали в 4:30 ч. сутринта, като различни ПВО системи са ги отразили и всички апарати са били унищожени.

Той допълни, че пристанището на града е било временно затворено за кораби и фериботи след атаките и призова жителите да запазят спокойствие.

Според кореспондент на ТАСС около 04:20 часа е чута силна експлозия, "след което се чуха още няколко взрива".

В четвъртък Развожаев съобщи за друга атака с дрон - този път по топлоелектрическа централа в Балаклава, при която няма жертви или сериозни щети, отбелязва АФП.

През август губернаторът каза, че е имало атака с дрон срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, при който не е имало пострадали.

По-малко от месец преди това - на 31 юли - дрон рани петима служители в двора на ведомството, което беше причината да се отменят предвидените чествания за Деня на руския Черноморски флот. Тогава Русия обвини Украйна за атаката, а Киев отхвърли твърденията, като ги нарече "провокация".

В Севастопол е базиран Черноморския флот на Русия, а градът се намира под неговото командване. Градът като отделна административна единица бе анексиран от Русия през 2014 година заедно с целия Кримски полуостров. Севастопол беше база на руския Черноморски флот и докато полуостровът беше украински съгласно специално споразумение между Украйна и Руската федерация.