Русия регистрира най-високия брой жертви за един ден от избухването на пандемията, докато страната се бори с рязко нарастване на инфекциите, предизвикани от силно заразния щам Делта.

Официално властите отчетоха 652 смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, надхвърляйки рекорда, поставен през декември миналата година.

Вторият по големина град в Русия - Санкт Петербург, който в петък ще бъде домакин на четвъртфинал от европейското първенство по футбол, е регистрирал 119 жертви на вируса - също рекорден брой. Смъртните случаи в столицата Москва, епицентър на епидемията в страната, са 121, в Санкт Петербург - 119, в област Нижни Новгород - 27, Московска област - 16  и Брянска област - 15.

До момента в Русия са починали 134 545 заразени, което я прави най-силно пострадалата страна в Европа, отбелязва АФП.

За последното денонощия Русия отчита и висок ръст на новозаразени - 20 616 случая на COVID-19 в 85 региона на ден. От тях в Москва - 6209, в Московска област - 2453, в Санкт Петербург - 1374. Общо по време на пандемията са открити 5 493 557 случая на инфекция. През деня 14 697 души са се възстановили напълно, общо - 4 984 037.

Кметът на Москва Сергей Собянин определи ситуацията с коронавируса като "много сложна". Той нарече новия щам Делта "по-заразен и много смъртоносен" и призова гражданите да ваксинират.

Засега обаче не е научно доказано, че индийският щам е по-смъртоносен, съобщават медиите в Русия. Някои специалисти допускат, че отчитаната в последно време по-висока смъртност се дължи на факта, че много хора прекарват заболяването безсимптомно и следователно не попадат в официалната статистика.

Като основна причина за резкия ръст на заболеваемостта в Русия се посочва относително малкият брой имунизирани - около 11% от населението на страната.