Руските власти съобщиха днес за рекорден брой смъртни случаи сред заразените с Covid-19 за денонощие в Москва и Санкт Петербург. Това е знак, че епидемичната ситуация в страната, връхлетяна от варианта Делта, се влошава, предаде Франс прес.

По официални данни в Москва са регистрирани през последните 24 часа 124 починали, а в Санкт Петербург - 110. Това надхвърля рекордните стойности, достигнати в двата града през уикенда.

До момента жертвите на коронавируса в Москва са общо 22 210, сочат данни на оперативния щаб за борба с инфекцията, цитирани от ТАСС. Активните случаи в града към днешна дата са 175 682 - максимум от началото на пандемията.

Броят на починалите от КОВИД-19 в цяла Русия е нараснал през последното денонощие с 611 и възлиза на 133 893. Условната смъртност е 2,45 на сто. Новите заразени от вчера във федерацията са 21 650, а общият установен брой на случаите досега - 5 472 941. Активните случаи в страната са 369 708.

Броят на оздравелите в Русия е нараснал през изтеклото денонощие с 12 626 и те вече са 4 969 340 - 90,8 на сто от всички регистрирани заразени.

Снимка: AP/БТА

В ресторантите само срещу QR код  

Настъплението на третата вълна на COVID-19 доведе до нови ограничителни мерки. 

От днес в заведенията в руската столица допускат само ваксинирани, преболедували COVID-19 през последните 6 месеца или клиенти с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа по-рано. Ако посетителите не представят QR код, единствено могат да си вземат храна за вкъщи.

В заведение само с QR ков в Москва

Снимка: AP/БТА

За да се ограничи разпространението на вируса, вече са забранени събиранията с повече от 500 души. Здравните власти се надяват, че с новите мерки ще овладеят заразата.

Русия разработи две ваксини срещу COVID-19, но едва 18 милиона от 144-милионното население на страната е ваксинирано.

Продължава и масовата ваксинация, която засяга 60% от работещите в сектора на услугите.

Кметът на Москва предупреди, че Делта варианта на вируса е много по-тежък до досегашните. По думите на Сергей Собянин състоянието на пациентите може да се влоши за броени дни. Според него количеството антитела, необходима за защита срещу "индийския щам", е два пъти повече от това на щама "Ухан". 

Пътуване в градския транспорт в Москва

Снимка: AP/БТА