Директорът на руското разузнаване Сергей Наришкин обвини днес САЩ, че подготвят "цветна" революция в Молдова в случай на победа на президентските избори на кандидата на социалистите Игор Додон, предадоха Франс прес и ТАСС.

"САЩ продължават без задръжки да се намесват във вътрешните работи на страни, приятелски настроени към Москва ( . . . ) днес виждаме, че американците дирижират революционен сценарий за Молдова, където през ноември ще се състоят президентски избори. Не ги устройва настоящият президент Игор Додон, поддържащ конструктивни отношения със страните от ОНД, включително с Русия", заяви в комюнике директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия.

"Оценявайки шансовете на Додон за победа като значителни, Държавният департамент на САЩ препоръча на своето посолство в Кишинев предварително да настройва опозицията за организиране на масови протести в случай на преизбирането му с искания за анулиране на резултатите от изборите. Свързаните с американците НПО и медии вече бълват в информационното пространство фалшиви новини за планове на властите да си послужат с манипулации", отбеляза Наришкин. Той подчерта, че дипломати от посолството на САЩ убеждават молдовските силови структури да не пречат на евентуални улични протести и веднага да преминат на "страната на народа". "Разполагаме с информация за подготовката за заминаване в Молдова на група американски специалисти по "цветни революции" с ясни задачи", отбеляза шефът на руското разузнаване.

"Груби опити за оказване на влияние върху следизборната ситуация се предприемат в Беларус и Киргизстан", допълни той.

"Със съжаление констатираме, че САЩ, които така гръмко заявяват, че е недопустимо каквато и да е външна намеса в американската предизборна кампания, бързо забравят за този постулат, когато става дума за подсигуряване на конюнктурните интереси на Вашингтон в чужбина. В този случай такова понятие като суверенитет на чуждите държави явно отива на заден план. Наистина Америка е на първо място", заключи иронично Наришкин.