Демократическата партия на Молдова съобщи, че ще напусне правителството, след като няколко дни отказваше да отстъпи властта на нова коалиция, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия, с което спря кризата в източноевропейската страна, предава AFP и Фокус.


Бедната бивша съветска република, сгушена между Румъния и Украйна, е в политически хаос от февруари, когато общите избори не успяха да дадат явно мнозинство на никоя партия.

Миналата седмица парламентът одобри правителство, изградено върху безпрецедентна коалиция на проруски и проевропейски сили, което шокира управляващата дотогава Демократическа партия, оглавявана от могъщия олигарх Плахотнюк.

Старото правителство обаче отказа да се оттегли и неговия премиер Павел Филип за кратко бе избран за президент, който да разпусне парламента и да насрочи избори.

Днес Филип и заместник-председателят на партията Владимир Чеботари казаха, че правителството ще се оттегли.

"Ще отидем в опозиция", каза Чеботари по време на телевизионен брифинг. Той обвини новото коалиционно правителство, че отказва да участва в диалог и настоя, че ще бъде правилно да се проведат предсрочни избори.

Президентът Игор Додон анулира декрета за разпускане на парламента, веднага след като бе възстановен на длъжност. По-рано неговите правомощия бяха прекратени от Конституционния съд на Молдова.

Проруската социалистическа партия и проевропейската АКУМ се съгласиха през уикенда да работят заедно в правителството, въпреки различните гледни точки в много области.

Двете партии излязоха с изявление, че Молдова "потъва в корупция" и е "заложник" на олигарсите.