Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на съобщение на съда. Временният президент може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори. Додон заяви, че това е опит за узурпиране на властта.

След решението на съда Павел Филип подписа указ за произвеждане на предсрочни парламентарни избори на 6 септември, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза", каза той на пресконференция.

Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, вчера оспори легитимността на ново правителство, съставено от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок "Сега".

Додон е бивш лидер на социалистите и подкрепи сформирането на ново правителство начело с Мая Сайду от блока "Сега", бивш министър на образованието.

Съдът аргументира решението си с факта, че Додон не е разпуснал парламента, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше заявил, че ако до 7 юни не бъде съставено правителство, трябва да има нови избори.

Игор Донон каза пред кореспондент на ТАСС, че съдът не е независим и че Демократическата партия се опитва да си запази властта с цел "по-нататъшното й узурпиране". Той призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на провокации.

При това положение нямаме друг изход, освен да се обърнем към международната общност с призив да стане посредник в процеса на мирното предаване на властта и/или да призовем народът на Молдова на безпрецедентна мобилизация и мирни протести", написа във фейсбук по-рано днес Игор Додон.

След парламентарните избори през февруари парламентът не успя да състави управляваща коалиция и правителство. В събота бе избегната опасността от разпускане на парламента и предсрочни избори. Това стана, след като социалистите, които подкрепят президента, се договориха с проевропейския блок "Сега" да действат срещу Демократичната партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която контролираше предишния парламент и правителството, отбеляза ТАСС.

Вчера усилията на парламентарните партии за намиране на изход от политическата криза бяха приветствани от посолствата на САЩ, Русия и ЕС, които Додон информира за възможна дестабилизация на страната. Посланиците на Русия, САЩ и ЕС пристигнаха в парламента, където бе избран председател и бе съставено правителство начело с Мая Сайду, лидер на влизащата в блока "Сега" Партия на действието и солидарността. Но Конституционният съд, контролиран по думите на президента, от Демократическата партия, обяви за незаконни решенията на парламента.

Новият вътрешен министър Адрей Нъстасе каза днес пред журналисти, че Демократическата партия докарва хора от провинцията за митинг срещу президента, парламента и правителството. В центъра на Кишинев се строи сцена и се раздават по 800-1000 леи (около 40-50 евро) на хора, за да участват в протестите, заяви министърът и добави, че лидерите на Демократическата партия имали намерение да използват в протестите "военнизирани структури".