Молдова в капана на двувластието. Така руските медии определиха ситуацията в страната, след като Конституцияонният съд даде срок до 8 юни за съставяне на нов кабинет и той не бе спазен. 

В продължение на 3 месеца парламентарно представените партии не стигнаха до консенсус за договаряне на коалиционно правителство. Президентът Игор Додон отказа да разпусне парламента, както разпоредиха магистратите. Затова се стигна и до формираната по-късно коалиция между проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок Акум.

 

Двете партии сформираха парламентарно мнозинство и излъчиха за премиер съпредседателят на блока АКУМ Мая Санду, която положи клетва като министър-председател на Молдова. Рано тази сутрин Конституционният съд обаче обяви действията на парламента за незаконни и прекрати правомощията на президента.

Парламентът отговори, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

Румъния реагира остро на случващото се в Кишинев и призова за съблюдаване на демократичните процеси в страната.  Северната ни съседска насърчи молдовските власти да гледат в посока Европа.

След като Конституционният съд отстрани от длъжност президента Игор Додон и назначи за изпълняващ длъжността президент Павел Филип на негово място, той разписа указа за разпускане на парламента и свика предсрочни избори на 6 септември. В отговор парламентът се събра извънредно днес по една единствена точка в дневния си ред - приемане на декларация за политическата ситуация в Молдова.

По думите на Филип Демократическата партия е против провеждането на предсрочни избори, но при така стеклите се обстоятелства нямало друг избор. Парламентът от своя страна обяви намерението си да се обърне към международните структури, включително Съвета за сигурност на ООН, а също така единодушно прие декларация, според която назначаването на Филип за президент е незаконно.

"Парламентът на Молдова констатира узурпацията на властта от предишното правителство, което загуби доверието на Молдова, вместо мирно предаване на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация", настоя Мая Санду, която е лидер на блока ACUM, и която вчера беше избрана за премиер от парламента. Освен това депутатите призоваха всички служители на правоприлагащите органи "да не се подчиняват на заповедите на узурпаторите и да преминат на страната на законната власт: парламента, правителството и президента".