Лидерът на преминалата в опозиция Демократическа партия на Молдова (ДПМ) Владимир Плахотнюк е напуснал страната, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на партията.

"Във връзка с появилите се в медиите спекулации, че водачът на ДПМ е изчезнал, отбелязваме, че Владимир Плахотнюк замина за няколко дни при семейството си извън страната", се казва в съобщение на пресслужбата.

След вчерашната оставката на правителството на Павел Филип, новият премиер Мая Санду предупреди, че Плахотнюк ще бъде изправен пред правосъдието, обвинявайки олигарха в узурпиране на властта и други престъпления.

В отговор на журналистически въпрос днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Андрей Нъстасе каза, че срещу Плахотнюк, както и срещу лидера на партия "Шор" Илан Шор ще бъдат заведени наказателни дела.

Снощи молдовски медии съобщиха, че след преминаване в опозиция Плахотнюк и негови приближени са заминали от страната. Президентът на Молдова Игор Додон изрази съжаление, че новото правителство още не контролира летището и правоохранителните органи, за да попречи на това.

Министрите от кабинета на министър-председателката Мая Санду се събраха днес на първото си заседание в сградата на правителството, след като снощи привържениците на ДПМ, блокирали входовете, се изтеглиха. Санду и министрите й влязоха безпрепятствено в сградата. На път за заседанието премиерът каза, че приветства решението на демократите и обеща брифинг.

Санду съобщи, че се отменя планиран за утре в столицата Кишинев митинг в подкрепа на новото парламентарно мнозинство и правителството.

През последната седмица Молдова беше обхваната от хаос, след като две съперничещи си правителства влязоха в спор за властта. В края на миналата седмица за премиер беше номинирана Мая Санду, но лагерът на Павел Филип отказа да признае легитимността на правителството й.

Вчера ДПМ обяви, че се отказва от властта и разпуска правителството на премиера Филип. Политическата криза е на път да приключи, след като демократите решиха да отстъпят и освободиха блокираните от тях входове на държавни учреждения. Според източник от ДПМ решението за това е било взето след посещение в централата на ДПМ на американския посланик в Кишинев Дерек Хоган. Източникът каза, че лидерите на демократите до последно са се надявали на подкрепата на Вашингтон в конфронтацията с президента, парламента и правителството на Санду, но не са я получили. Според молдовски медии един от основните въпроси в тези преговори е било представянето на гаранции за оттеглянето от власт на водача на ДПМ Плахотнюк, отбелязва ТАСС.

Москва изрази удовлетворение, че в Молдова благоразумието е взело връх "над безумните и авантюристични действия на предишния режим". Надяваме се новото правителство да успее да оздрави политическата ситуация в страната, заяви днес вицепремиерът и специален представител на руския президент за развиването на търговско икономическите отношения с Молдова Дмитрий Козак. Той подчерта, че Русия, САЩ и Европейският съюз са успели да постигнат единна позиция в подкрепа на демокрацията в Молдова.

Хората в Молдова са разделени между Русия и Запада

Ако международната общност продължи да подкрепя новото правителство на Молдова, то най-вероятно то ще успее да изолира олигархът Владимир Плахотнюк от властта. Това обаче не гарантира светлото бъдеще на една от най-бедните страни в Европа", каза за БНР журналистът и специалист по молдовска политика Малгожата Кобачевска.

"В момента ЕС, САЩ и Русия подкрепят смяна на режима и коалицията между АКУМ (на премиерката Мая Санду - б.р.) и социалистите. Не смятам, че това ще се промени, което и означава, че управлението на Молдова наистина е сменено", обясни Кобачевска.

"От една страна Владимир Плахотнюк наистина е олигарх, който през последните 15 години успя да установи контрол върху целия държавен апарат на Молдова. В момента той контролира икономиката, съдебната система, имаше контрол и върху парламента. Резултатът от това олигархично управление е катастрофален. Молдова е сред най-бедните държави в Европа, а драматичните нива на имиграция показват, че за няколко десетилетия страната на практика ще изгуби населението си. Въпросът за демократичния характер на другата страна в този конфликт е по-сложен. Те наистина искат да премахнат Плахотнюк, за да установят контрол върху политическата система. Дали резултатът ще е демократизация и изправяне на олигарсите пред съда - затова не съм сигурна".

Според нея става въпрос за влияние: "Едната страна да пребори другата за контрола върху овладяната държава. Частично се отнася и до бизнес. За момента Плахотнюк контролира икономиката. Има бизнесмени, които не са доволни от това".

Демократическата партия към момента стои плътно зад Плахотнюк, отбеляза още журналистът и добави: "Опитват се да убедят Съединените щати, че подкрепа за смяна на режима в Молдова не е от полза за Вашингтон. Но ако изгубят надежда Демократическата партия може да изчезне пред очите ни, защото това не са хора, които са в политиката заради идеали. За тях политиката е бизнес".

Малгожата Кобачевска подчерта, че хората в Молдова са много разделени: "Едните искат близки отношения с Русия, а другите са прозападни и гледат с надежда на евроинтеграцията Ако решим да опростим нещата, макар може би да е прекалено, националните малцинства искат по-близки отношения с Русия, докато по-образованите, по-младите, населението в големите градове са за европейска интеграция".