Анонимният източник обясни, че горивото в атомния реактор за изследователски цели в Техеран е на привършване. Затова Иран се е обърнал към МААЕ с молба да му бъде доставено гориво под контрола на агенцията.
Цитираният източник обяви, че Русия е готова да приема от Иран нискообогатен уран, да го обогатява до нужното равнище от 19,75 процента и след това да го предава на Франция или на Аржентина, които да го връщат на Ислямската република.
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад съобщи снощи, че страната му ще предложи трета държава да обогатява урана, необходим за захранване на нейния атомен реактор за изследователски цели в Техеран. Малкият 5-мегаватов ядрен реактор е бил предоставен на Иран от Съединените щати преди обявяването на Ислямската република през 1979 г. Франция гледа по-скоро благосклонно на това предложение на Иран, заяви днес в Москва министърът на външните работи Бернар Кушнер, цитиран от Франс прес.
Междувременно на срещата на шестте световни сили с представители на Иран в Женева е постигната договореност Иран да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в завода за обогатяване на уран в град Ком, е съобщил от името на руската делегация в преговорите заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, предаде Интерфакс.
По думите на Рябков още в събота директорът на МААЕ Мохамед Ел Барадей ще отпътува за Иран.