Сърбия ще преразгледа статистиката от началото на епидемията от коронавирус, за да провери броя на смъртните случаи и коригира данните, след като водещ епидемиолог постави под съмнение бройките им, предаде Ройтерс.

"Сърбия ще направи пълна ревизия за всяка смърт, за всеки човек. Никога не сме крили нищо и всичко, което сме правили, е било прозрачно", каза днес пред журналисти президентът Александър Вучич.

Сърбия регистрира първия случай на коронавирус в началото на март. По официални данни досега са заразени общо 33 551 души, а 749 са починали от последиците на коронавирус.

Предраг Кон, член на назначения от правителството кризисен щаб за борба с епидемията, каза във вторник, че официалните данни за смъртните случаи в Белград са три пъти по-малко от реалните бройки. В интервю за белградска телевизия Кон свърза несъответствието на данните, което според него е особено голямо за юни, с "проблем в информационната система".

Страната отчете рязко повишаване на случаите на коронавирус преди изборите през юни, както и през юли, след като разхлаби ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, въведени в средата на март.

Здравните власти съобщиха, че броят на новозаразените е започнал да спада от началото на август.