Италианската прокуратура започна разследване за предполагаемо отвличане и злоупотреба с власт срещу крайнодесния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини. Поводът - отказът му да допусне кораб със спасени в морето мигранти до пристанищата в Италия, съобщава АФП, цитирана от БНТ.

Спасителният кораб "Оупън армс" е на котва само на километър от южни италиански остров Лампедуза със 134 мигранти на борда включително 30 деца, посочва прокурорът на Сицилия в официалните документи, изпратени до централата на бреговата охрана в Рим. Плавателният съд е там вече 17 дни.

Полицията е иззела официални разпечатки на разговорите между вътрешното министерство и спасителните служби, за да изясни кой точно е издал нареждането за блокиране на достъпа до пристанищата на плавателните съдове с мигранти.

Изземването на документи става само ден, след като бреговата охрана е предприела безпрецедентна стъпка - да напише писмо до Салвини, в което посочва, че "няма никакви пречки корабът с мигранти да влезе в пристанището незабавно".

Междувременно Матео Салвини позволи 27 непълнолетни мигранти от кораба "Оупън армс" да слязат на суша, предаде ДПА. В отворено писмо до италианския премиер Джузепе Конте Салвини той, че ще позволи на непълнолетните да напуснат кораба, но добави, че го прави против волята си, само защото премиерът го е помолил да го направи. Конте от четвъртък настоява за евакуиране на непълнолетните.

"Оупън армс" съобщи в Туитър, че решението на Салвини важи за 27 непълнолетни, които пътуват сами. Останалите 107 мигранти, включително двама непълнолетни, които обаче не са сами, ще останат на кораба.

Днес основателят на благотворителната организация "Оупън армс" Оскар Кампс заяви във видео, разпространено чрез Туитър, че условията на кораба са непоносими, че между пътниците постоянно избухват кавги. Испанската обществена телевизия, чийто репортер е на кораба, съобщи, че няколко мигранти са заплашили да скочат в морето или да се самоубият и цитира предупреждението на капитана, че ситуацията е взривоопасна.

В сряда италиански съд отмени забраната, наложена от Салвини корабът за влезе в италианско пристанище. Вътрешното министерство обаче оспорва решението на съда.

В Туитър Салвини обвини "Оупън армс", че води политическа битка, а не хуманитарна и иска да залее Италия с мигранти. Той оспори и твърденията, че евакуираните от кораба през последните 48 часа 13 мигранти били тежко болни и обвини "Оупън армс", че заблуждава италианските власти. Министърът заяви това, след като ръководителят на лечебно заведение в Лампедуза каза, че сред 13-те мигранти има само един с ушно възпаление. Но доктори на католическата благотворителна организация "Малтийските рицари", посетили по-рано кораба, установиха 20 случая на краста и няколко души с възпаление на пикочния мехур.