Руският президент Владимир Путин каза днес, че в Украйна залогът е самото съществуване на Русия като държава.

"За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца", заяви Путин по време на посещение в авиационен завод в Бурятия.

Той обвинява Запада, че използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия, за да ѝ нанесе "стратегическо поражение".

Путин заяви, че в продължение на осем години Москва се е опитвала да убеди партньорите си да решат проблемите в Донбас по мирен път, докато те са "мамили и водели за носа".

Той също така отбеляза, че всички настоящи проблеми са започнали след разпадането на СССР: мирът е създаден след Втората световна война от победителите - САЩ и Съветския съюз.

Путин заяви, че трудностите, с които се е сблъскала руската икономика през 2022 г. заради санкциите, "са били само за добро".

"През тази година Русия премина много важен етап от своето развитие. Знаете ли какъв е най-важният резултат от 2022 г.? Ние умножихме икономическия си суверенитет", заяви президентът.

Путин призна и опасността, че в средносрочен план санкциите "ще ни създадат проблеми", но изрази мнение, че "и тук всичко ще бъде наред", тъй като руските власти своевременно въвеждат инструменти за подкрепа на иновативните индустрии.

Путин изтъкна успехите на Русия в областта на селското стопанство. Според него размерът на реколтата през 2022 г. е рекорден не само в съвременната руска история, но и по времето на РСФСР.

След избухването на войната западните държави наложиха няколко пакета от всеобхватни икономически санкции срещу Русия. Те имаха за цел да намалят приходите на Русия и да затруднят финансирането на военните усилия. Година по-късно обаче Западът признава, че санкциите не са имали опустошителния ефект върху руската икономика, на който са се надявали, въпреки че са я забавили.

Независими експерти предупреждават, че ограниченията, дори и да не окажат значително въздействие върху руската икономика сега, ще предизвикат значително забавяне и технологично изоставане, което може да доведе до спад на жизнения стандарт на страната за десетилетия в сравнение с други държави.