Стотици протестиращи вчера нахлуха в Конгреса на Гватемала и опожариха част от сградата след масови демонстрации срещу президента Алехандро Яматеи и парламента заради одобрения бюджет с орязани разходи за образование и здравеопазване, предаде Асошиейтед прес.

Всички снимки вижте тук >>

Около 7000 души протестираха пред Националния дворец в Гватемала сити срещу бюджета за 2021 г., който според тях е бил договорен и приет от законодателите тайно, през нощта срещу сряда, докато общественото внимание е било заето с пораженията от ураганите Ета и Йота и пандемията от КОВИД-19. Според социалните медии силите за сигурност са използвал сълзотворен газ срещу протестиращите и има ранени.

Снимка: БТА/АП

Яматеи реагира, като заяви в Туитър, че "всеки, за когото бъде доказано, че е участвал в криминални действия, ще бъде наказан с цялата сила на закона". Той признава правото на хората да протестират, но добавя: "Не можем да позволим на хората да вандализират обществена или частна собственост". Президентът твърди, че се среща с различни групи, за да предложи промени в спорния бюджет, който според протестиращите облагодетелства министерства, уличени в корупция.

Снимка: БТА/АП

Недоволството от бюджета за 2021 г. започна в социалните медии и избухна в демонстрации и сблъсъци в петък. Възмущение предизвика фактът, че законодателите са одобрили 65 000 долара за собствени разходи за храна, но са орязали средствата за пациентите от коронавируса и правозащитните агенции. Вицепрезидентът Гилермо Кастильо предложи оставката си, като каза на Яматеи, че и двамата трябва да се оттеглят "за доброто на страната", и му предложи да наложи вето на бюджета. Ръководството на Римокатолическата църква в Гватемала в петък също призова президента да наложи вето.

Снимка: БТА/АП