Кремъл обяви днес, че поправките в конституцията на Русия, включително промяната, която би позволила на президента Владимир Путин да управлява страната да 2036 г., ще влязат в сила на 4 юли, предава Ройтерс и БТА.

Руските избиратели одобриха промените с мнозинство от близо 78 на сто след продължило една седмица гласуване, което приключи в сряда. Кремъл обяви резултата от вота като триумф, но критици го окачествиха като нелегитимен. Независима група за наблюдение обяви, че гласуването е било силно манипулирано.

Сред другите ключови конституционни промени са предоставяне на бившите руски президенти на имунитет срещу съдебно преследване, както и позоваване на "вярата в Бога" и формулировката за брака единствено като съюз между мъж и жена.

ТАСС цитира съобщение на пресслужбата на Кремъл, че президентът Владимир Путин е подписал указ, с който се постановява, че на 4 юли влизат в сила поправките в конституцията на Руската федерация. На Федералната служба за охрана е възложено да публикува текста на променения основен закон на Официалния интернет портал за правна информация.