Жителите на Русия одобриха със 77,92 на сто от гласовете си конституционните промени, чрез които Владимир Путин получава възможността да остане на власт до 2036 г. Това показва огласеният днес окончателен резултат от вота във федерацията, наречен от опозицията "лъжа", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Така подкрепата за президента става още по-голяма, след като първоначалните данни сочеха за малко над 73% от вота.

След преброяване на 100% от бюлетините става ясно, че "против" поправките са гласували 21,27 на сто от участниците, сочат данните на руската ЦИК. Активността е била около 65%.

Вотът, предвиден първоначално за април, бе отложен поради пандемията от Covid-19. За да се избегне струпване на хора в секциите, гласуването продължи една седмица и приключи вчера. Избирателите бяха задължени да слагат маски и ръкавици.

Резултатът никога не е бил под съмнение - в началото на годината реформата бе одобрена от парламента, а новият текст на конституцията вече се продаваше по книжарниците, отбелязва АФП.

Опозиционерът Алексей Навални нарече това гласуване "огромна лъжа" и прикани своите симпатизанти да се мобилизират за местните избори през септември. Той лично е засегнат от реформата, защото според нея всеки кандидат за президент трябва да е живял в страната през последните 25 години. Това по същество спира Навални, учил в Йейлския университет в САЩ преди десет години.

Една от най-оспорваните поправки дава на Владимир Путин право да получи още два президентски мандата, след като през 2024 г. приключи сегашният. Така той ще може да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 г. И вече стана най-дълго управлявалият страната лидер след диктатора Йосиф Сталин.

Промените внасят в конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента - вяра в бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание.

Предвидени са и социални гаранции като индексиране на пенсиите.

Според критиците на Кремъл властта е използвала повече похвати от друг път, за да си осигури шумен успех и силна избирателна активност - например лотария с подаръци за участниците и ваучери за покупки за гласувалите онлайн.

Журналист обвини полицията, че е счупила ръката му в избирателна секция

Журналист от Санкт Петербург е хоспитализиран със счупена ръка след сблъсък с полицаи в избирателна секция, където репортерът искал да разследва твърдения за изборни злоупотреби, предаде Асошиейтед прес.

Инцидентът станал в последния ден от общонародното допитване за ппромените в руската конституция, които ще дадат възможност на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г.

Държавни служители обвиниха за случилото се журналиста.

Давид Френкел - репортер от онлайн медията "Медиазона", каза, че пристигнал в избирателна секция след твърдения за изборни злоупотреби, а полицай счупил ръката му, докато опитвал да го изведе от секцията.

"Те извиха ръката ми и я удариха с юмрук", каза Френкел, който е претърпял четиричасова операция след случката.

Инцидентът влезе в новините в цялата страна, а независими медии излязоха с изявления в подкрепа на Френкел и поискаха пълно разследване на случая.

Полицията отхвърли обвиненията в нападение срещу журналиста, като посочи, че просто е "помагала за отстраняването на гражданин".

Официални лица от избирателната секция заявиха, че журналистът е предизвикал конфликта.

Губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов изрази съжаление за нараняването на Френкел, но отбеляза, че "много хора са изморени, прекалено усърдни, твърде ентусиазирани или вманиачени".

Адвокат на журналиста е подал жалба и настоява за наказателно разследване на нападението.