73,55% от руснаците подкрепят исканите от президента Владимир Путин конституционни реформи, включително възможността той да остане на власт до 2036 година, сочат публикувани частични резултати от приключилия в Русия референдум.

Резултатите се основават на 26,55 на сто от избирателните секции, съобщи Франс прес.

Референдумът продължи една седмица, а последните секции затвориха днес в 20 ч. местно време (съвпада с българското) в анклава Калининград.

Самият Путин даде своя глас в секция в сградата на президиума на Руската академия на науките в Москва, където по традиция гласува на избори. Той не носеше лични предпазни средства, но представителката на секционната избирателна комисия, която му даде бюлетината, беше с маска и ръкавици. Когато президентът беше в избирателната секция, там нямаше други гласуващи, но присъстваха наблюдатели.

Това е най-големият пакет с промени в руската конституция след нейното приемане през 1993 г., предшествано от разпадането на Съветския съюз. Гражданите можеха да гласуват само с "да" или "не".

Референдумът цели да осигури демократично легитимиране на пакета, който вече бе одобрен по-рано тази година от парламента на Русия и подписан от Путин.

67-годишният Владимир Путин е на власт като президент или премиер от две десетилетия. Той е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. Путин изкара два четиригодишни мандата като президент от 2000 до 2008 г. съгласно конституционната разпоредба за два последователни мандата. След това той стана премиер за четири години - период, през който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен до шест години. През 2012 г. Путин отново бе избран за президент, а през 2018 г. бе преизбран.

Сегашните конституционни промени правят възможно той да се кандидатира за преизбиране още два пъти, което евентуално ще му позволи да остане ръководител на страната, докато навърши 83 години. Думата "последователни" е изпусната от условието за ограничаване на мандатите, така че наследникът на Путин ще може да заема поста най-много два мандата, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Засилване на контрола

Поправките ще засилят правомощията на законодателната власт, която сега се контролира от вярната на Путин партия "Единна Русия", и на практика не позволяват на двама видни политици от опозицията да се кандидатират за президент. Съгласно реформата всеки кандидат за поста трябва да е живял в страната през последните 25 години. Това по същество спира Алексей Навални, учил в Йейлския университет в САЩ преди десет години, и Михаил Ходорковски, който понастоящем живее в чужбина.

Навални, който е оглавявал няколко протестни движения в Русия и за когото се смята, че е най-яростният опонент на Путин, отхвърли конституционните поправки. "Става толкова интересно. Настоящата конституция гарантира, че аз мога да участвам в президентски избори, а Путин - със сигурност не", написа той в ироничен коментар.

Въпреки масовата подкрепа за президента, имаше и руснаци, които се обявиха против промените - протест в Санкт Петербург

Снимка: AP/БТА

Стабилност

Според национални проучвания на двете най-големи социологически агенции в Русия се очаква референдумът да бъде успешен. Путин си е създал репутацията на гарант на стабилността на руската държава в констраст с икономическите и политическите турбуленции по време на постсъветския период през 90-те години на миналия век, преди той да дойде на власт. "Хората гласуват по-скоро равнодушно за стабилност", каза за ДПА руският политолог Ана Арутунян - автор на биографията "Мистиката на Путин".

Поправките включват популярни мерки като фиксиране на минимална работна заплата и пенсия, основани на разходите за живот, което се очаква да подслади сделката за много избиратели.

Еднополови бракове и Бог

Поправките вписват в конституцията на Русия забрана на еднополовите браковете, както и позоваване на вярата в Бога - забележително отдалечаване от атеистичната доктрина на Съветския съюз.

Повлиян от силната Руска православна църква, Владимир Путин с подписано от него през 2013 г. законодателство забрани на еднополовите двойки да осиновяват деца и криминализира публичното одобрение на хомосексуалните връзки, допълва ДПА.