Ръководителят на руските наемници Евгений Пригожин обвини руската армия, че е унищожила неговите бойци, без да даде повече подробности за обвинението си, и се закле да "спре злото" на военното ръководство, предаде Ройтерс. 

Министерството на отбраната на Русия бързо публикува изявление, в което се казва, че обвиненията на Пригожин "не отговарят на действителността и са информационна провокация". 

В поредица от аудио съобщения, публикувани на официалния му профил в "Телеграм", Пригожин заяви, че "злото на руското военно ръководство трябва да бъде спряно", като добави: "Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива".

По думите на Пригожин срещу лагерите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" е била извършена ракетна атака. "Според очевидци, ударът е бил нанесен откъм тила, т.е, е бил нанесен от военните на руското министерство на отбраната", заяви той. 

Пригожин се закле да си отмъсти за случилото се. "Ние сме 25 000 на брой и ще разберем защо в страната цари хаос", закани се той, но също така добави: "Това не е военен преврат". 

Разпространената в социалните мрежи информация за това, че руските въоръжени сили са нанесли удар по "тиловите лагери на ЧВК "Вагнер", е невярна, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. "Всички съобщения и видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи от името на Пригожин за предполагаемия удар на руските въоръжени сили по "тиловите лагери на ЧВК "Вагнер", са неверни и представляват информационна провокация", заявиха от министерството. 

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран за ситуацията, която се развива около Евгений Пригожин и се вземат всички необходими мерки, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Достъпът до целия кремълски комплекс е блокиран. 

Руският Национален антитерористичен комитет съобщи, че изявленията на основателя на "Вагнер" Пригожин са станали основание за образуване на наказателно дело за призив към въоръжено въстание. "Обвиненията, разпространявани от името на Евгений Пригожин, нямат никакви основания. Във връзка с тези изявления Федералната служба за сигурност на Русия е образувала наказателно дело по обвинения в призоваване към въоръжено въстание. Настояваме за незабавно прекратяване на незаконните действия", заяви комитетът.

Руски медии съобщават, че в Южна Русия частите на вътрешните войски Росгвардия са в повишена готовност, както и структурите на контраразузнаването ФСБ и на министерството на вътрешните работи.