Президентът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви днес, че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл, предаде Ройтерс.

Пригожин каза това на видеозапис, разпространен от пресслужбата му в Телеграм.

Зад честите тиради на собственика на "Вагнер" в социалните мрежи прозира неговата изолация от основните военни действия. Днес обаче той за първи път разби основните аргументи на Русия за "специалната военна операция", с която започна войната в Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

"Нищо извънредно не се случи на 24 февруари. Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може (Сергей) Шойгу (б. р. - министърът на отбраната на Русия) да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", каза Пригожин.

По-рано днес собственикът на "Вагнер" бе цитиран от Франс прес да казва, че руската армия отстъпва в редица сектори на юг и на изток в Украйна.

По този начин той влезе в противоречие с твърденията на Кремъл, според които украинската контраофанзива е провал, отбелязва АФП.

"Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват", каза Пригожин във видео, публикувано в Телеграм от неговата пресслужба.

"Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко в нашата отбрана", заяви бизнесменът.

"Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва", добави Пригожин, според когото руските военни "се къпят в кръв".

Думите на Пригожин не може да бъдат проверени от независим източник. Те обаче противоречат на тези на руския президент Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу, според които руската армия отблъсква украинските атаки, отбелязва АФП.