Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че наемническата му група ще продължи да се сражава в Украйна, ако на неговите войници бъде предоставена отделна част от фронтовата линия, без да му се налага да разчита "на клоуните", които според него командват голяма част от руските въоръжени сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пригожин, който днес празнува шестдесет и втория си рожден ден в тренировъчен лагер, също така потвърди, че неговите хора най-после ще напуснат украинския град Бахмут на 5 юни, след като го предадат на руската армия. Наемниците от "Вагнер" превзеха опустошения град в края на май след продължила месеци война на изтощение.

"Ако цялата верига (на командването) е 100% провалена и ще бъде ръководена единствено от клоуни, които превръщат хора в месо, тогава ние няма да участваме в нея", заяви Пригожин.

Шефът на "Вагнер" е известен с грубите си, често изпъстрени с ругатни коментари за начина, по който се води войната, отбелязва Ройтерс.

"Красиво е, нали?", обърна се с усмивка Пригожин към руски репортери, докато нощното небе бе озарено от експлозии и червени сигнални ракети на фона на откоси от автоматичните оръжия на неговите наемници. След това той започна подробно да описва протезите за крак, поставени на негови ранени бойци, включително такива, които все още се сражават.

Пригожин каза, че хората му искат да почиват в лагери в контролираната от Русия част на Украйна в продължение на около месец и след това нещата щели да станат по-ясни. "Беше тежка година. Тогава ще видим как ще се развият нещата", обобщи той.

Превърналият се в наемник ресторантьор си спечели широка известност по време на продължаващата вече 15 месеца война в Украйна и редовно отправя обиди срещу най-високопоставените командири на руската армия, посочва Ройтерс.

Евгений Пригожин най-често критикува представянето на министъра на обраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов. Нито един от двамата не е отговорил публично на обидите му.

Пригожин, който миналата седмица се пошегува, че прякорът му трябва да бъде "Касапинът на Путин", вместо "Готвачът на Путин", вчера заяви, че е поискал прокуратурата да разследва дали високопоставени руски служители в сферата на отбраната са "извършили престъпление" преди или по време на войната в Украйна.