Президентът на Израел Реувен Ривлин възложи на действащия десен премиер Бенямин Нетаняху да състави следващото правителство след неуспеха на преговорите за широка коалиция с центристкия му съперник Бени Ганц, предадоха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Засега Нетаняху, с партията си Ликуд и други десни съюзници и религиозни партии, може да разчита на 55 места в 120-местния парламент при необходими за мнозинство 61.

Бени Ганц, с партията си "Синьо и бяло" и леви и арабски формации, може да събере 54 места.

"С най-добри шансове (за съставяне на кабинет) е Нетаняху с подкрепата на 55 депутати. Ганц има 54, но 10 от тези 54 заявиха, че няма да участват в правителството", каза Ривлин на пресконференция в присъствието на Нетаняху.

Десет депутати от арабската Обединена листа, която стана трета парламентарна сила след изборите на 17 септември, бяха подкрепили кандидатурата на Бени Ганц за премиер, но без да се ангажират с участие в следващото правителство.

Нетаняху разполага с 28 дни да състави следващото правителство, с възможност този срок да се удължи с още 14 дни.

Той веднага поиска от Ганц да се присъедини към него в състава на правителство на националното единство, предаде Франс прес.

"Мисля, че ние трябва да съставим правителство на националното единство заедно", каза Нетаняху, обръщайки се към Ганц.

Бени Ганц обаче заяви по-късно, че е отказал да участва в правителство, ръководено от един премиер, заплашен от това да бъде обвинен за престъпление, предаде Франс прес.

Партия Синьо и бяло, която аз ръководя, не ще приеме да е част от правителство, чийто лидер е под заплахата да бъде обвинен за сериозно престъпление, написа във Фейсбук Ганц. Той визира, че Нетаняху трябва да бъде изслушан по случаи за измами и финансови злоупотреби.