Големият съперник на Бенямин Нетаняху в израелските парламентарни избори Бени Ганц заяви, че иска да е премиер в правителство на националното единство, което да изведе страната от политическата безизходица, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Израелците искат правителство на единството. Възнамерявам да съставя широко либерално правителство и да го оглавя", заяви Ганц преди заседание с ръководни кадри на центристката си партия "Синьо и бяло".

"Съставянето на правителството вече започна. Аз ще водя преговорите и няма да се поддавам на натиск. По последни данни от преброяването на гласовете ние имаме 33 места в Кнесета и сме на първо място, а Нетаняху не успя да доведе десния си блок до победа", заяви Ганц.

След преброяване на 97 процента от гласовете партията "Синьо и бяло" на Ганц получава 33 места в 120-местния парламент, а партията Ликуд на Нетаняху - 31.

По-късно Ганц отхвърли призива на Нетаняху да се срещнат възможно най-скоро за да обсъдят формиране на общо правителство.

Последва изявление на израелският премиер, който изрази разочарование от отказа на Бени Ганц да обсъди с него съставяне на правителство на националното единство. Бенямин Нетаняху все пак заяви, че запазва готовност за преговори, предаде Ройтерс.

"Бях изненадан и разочарован от факта, че до момента Бени Ганц продължава да отхвърля призива ми да се срещнем. Ганц, предложението ми за среща остава. Обществеността очаква това от нас", написа Нетаняху в Туитър.

Но още вчера Бени Ганц изключи коалиция с Ликуд, като се аргументира с възможното повдигане на обвинения в корупция срещу Нетаняху.

Това, което би затруднило съставянето на коалиция е, че Ликуд и другите подкрепящи Нетаняху десни и религиозни партии са подписали споразумение да влизат в коалиция само всички заедно, отбелязва ДПА.

Израелският президент Реувен Ривлин ще започне на 22 септември консултации с ръководството на парламента, след което ще продължи преговорите с лидерите на партия Ликуд на премиера Нетаняху и центристкия блок "Синьо и бяло" на Бени Ганц. Според закона президентът въз основа на резултатите от изборите трябва да възложи на един от членовете на парламента да състави ново правителство в рамките на 42 дни.