Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова днес основния си съперник Бени Ганц да съставят широка управляваща коалиция, след като предсрочните парламентарни избори във вторник не излъчиха ясен победител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорител на Ганц, който е лидер на центристката партия "Синьо и бяло", засега не коментира изненадващото предложение на Нетаняху, който е водач на дясната партия Ликуд.

Промяната в стратегията отразява отслабената позиция на Нетаняху, който след изборите през април сега отново не успя да си осигури парламентарно мнозинство, отбелязва Ройтерс.

"В предизборната кампания призовах за създаване на дясно правителство, но за мое съжаление изборните резултати показват, че това е невъзможно. Бени, трябва да съставим правителство на широко единство още днес. Нацията очаква и двамата да проявим отговорност и да си сътрудничим", заяви израелският премиер.

Вчера Ганц изключи коалиция с Ликуд, като се аргументира с възможното повдигане на обвинения в корупция срещу Нетаняху.

След преброяване на близо 95 процента от бюлетините партия "Синьо и бяло" ще има 33-ма депутати в 120-местния парламент, а Ликуд - 32-ма, отбелязва Асошиейтед прес. Така и двете партии няма да могат, дори с помощта на съюзниците си, да преодолеят прага от 61 депутати, който би им осигурил мнозинство в Кнесета.

Партиите ще се опитат да съставят коалиционно правителство, за да се избегнат нови избори. След предишните избори през април, завършили със сходни резултати, Нетаняху не успя да създаде коалиция, за да остане на власт, и това доведе до нови избори.

Президентът на Израел в следващите дни ще се консултира с всички партии преди да прецени кой кандидат е с най-добри шансове да състави стабилна коалиция.