Вчерашните парламентарни избори в Израел не излъчиха ясен победител. След вота и двамата главни съперници - премиерът Бенямин Нетяняху и Бени Ганц, обявиха, че ще правят правителство.

Според последните екзитполове Ликуд на Нетяняху получава между 30 и 32 места в 120-членния парламент, а "Синьо и бяло" а Ганц - 32 места. Заедно с местата на стратегическите си или потенциални съюзници, двете партии биха получили около 55 или 56 места при необходими 61 за постигане на мнозинство в 120-членния парламент. Тоест, нито една от двете партии заедно с традиционните им съюзници няма да успее, според прогнозните резултати, да получи необходимото мнозинство.

Израелските арабски партии са включвани в блока на Ганц.

На какво се надява Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че ще изчака окончателните резултати от изборите и ще започне преговори за съставяне на "силно ционистко правителство", съобщиха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Нетаняху не обяви победа, нито призна поражение, в реч пред привърженици на неговата дясна партия Ликуд след изборите.

"В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви Нетаняху, изключвайки участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство (...), няма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", добави премиерът, цитиран от Франс прес.

Нетаняху изтъкна, че Израел е изправен пред "огромни предизвикателства", предаде ТАСС "Ние постоянно противостоим и действаме срещу Иран без страх, скоро президентът на САЩ Доналд Тръмп ще представи своя план (за уреждане на конфликта в Близкия изток), който ще определи бъдещето на Израел и ние трябва да гарантираме, че нашите постижения ще бъдат запазени", добави Нетаняху.

На какво се надява Ганц

Лидерът на израелската центристка партия "Синьо и бяло" Бени Ганц, заяви днес, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство и похвали успеха на партията си на състоялите се вчера парламентарни избори, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бени Ганц ще работи за правителство на националното единство

Снимка: AP/БТА

"Ще изчакаме окончателните резултати, но както стоят нещата, ние изпълнихме нашата мисия", заяви бившият генерал пред привърженици в Тел Авив. Ганц добави, че Нетаняху "не е успял в мисията си" да спечели пети мандат. Лидерът на "Синьо и бяло" каза също, че вече е започнал преговори с потенциални съюзници, но не спомена партията Ликуд на Нетаняху. "Готов съм да разговарям с всеки", увери Бени Ганц.

Накъде ще поеме третият в играта - Либерман

При създалата се тази ситуация създаването на следващия кабинет вероятно ще зависи от националистическата партия "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, която може да получи между 8 и 10 места в парламента. По-рано вчера Либерман призова за съставяне на широко либерално правителство на националното единство с участието на неговата партия, Ликуд и "Синьо и бяло" - без участието на ултраортодоксалните еврейски партии. .

Централната избирателна комисия на Израел обяви, че избирателната активност е била 69,4 процента, малко по-висока от предишния вот през април.