Петима души бяха ранени при атака с нож тази вечер в Хонконг, а нападателят отхапа част от ухото на съветник Андрю Чиу, който се опитал да го спре, предадоха Ройтерс и Франс прес.


Нападението бе извършено пред търговския център Ситиплаза в Тай Коу Шинг, квартал на средната класа, където през деня имаше протести. Според очевидци, цитирани от местната преса, нападателят говорел мандарин и скандирал, че Хонконг принадлежи на Китай, допълва БТА.

Вижте още снимки тук>>>

Телевизиите показаха Андрю Чиу, окръжен съветник и видна фигура в антиправителствените протести, с почти изцяло откъснато ухо, и мъж, лежащ в безсъзнание в локва кръв на земята - нападателят, който бил линчуван. Общо петима души - четирима мъже и една жена, са ранени, като двама са в тежко състояние, а трима души са арестувани, съобщи полицията, без да уточни дали нападателят е сред тях. Той скандирал "Върнете Хонконг и Тайван", каза адвокат Джеймс То на репортерите пред болницата, където е настанен съветник Андрю Чиу.

Полиция за борба с безредици влезе в няколко мола в Хонконг днес, за да предотврати продемократични протести, на въпреки това се стигна до инциденти. Първоначално имаше призив протестиращи да се съберат на седем места и полицията зае позиции, извърши обиски и арести, блокира достъпа до парка край офиса на лидера Кари Лам.

Полицията щурмува търговския център Ню Таун Плаза в Ша Тин, след като маскирани лица, "въоръжени" с пожарогасители, разбиха турникетите на входа и витрини в метростанцията, свързана с мола. В два мола в т.нар.

Нови територии протестиращи разбиха магазини и заляха с боя заведение от японската верига за бързо хранене Йошиноя, която често е атакувана, след като собственикът й изрази подкрепа за хонконгската полиция.