Помощникът на командващия украинските въоръжени сили Генадий Частяков е загинал в резултат на взрив на граната в дома му близо до Киев, съобщиха украинските медии. Командващият на ВСУ Валерий Залужни потвърди, че взривното устройство е било скрито в подарък за рождения ден на Частяков. Всичко това се е случило в село Чайка, Киевска област, пише изданието "Украинская правда" като се позовава на източници в правоохранителните органи.

Информацията потвърждава самият Залужни. "Неописуема болка и тежка загуба за Въоръжените сили на Украйна и лично за мен. Днес при трагични обстоятелства на рождения му ден в семеен кръг загина моят помощник и близък приятел майор Генадий Частяков. Неизвестно взривно устройство избухна в един от подаръците. Генадий имаше съпруга и четири деца. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семейството", - заяви главнокомандващият на ВСУ.

По-късно украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко предостави подробности за инцидента. Според МВР на Украйна Частяков, който е имал рожден ден на 6 ноември, се прибрал у дома с подаръци от колеги, които започнал да показва на роднините си. "Той е извадил кутия, в която имало гранати, и започнал да показва една от тях на сина си. Става дума за нова граната от западен тип. Първо синът взел гранатата в ръце и започнал да усуква пръстена. След това баща му взел боеприпаса от детето и издърпал пръстена, което предизвикало трагичния взрив", разказва Клименко. Той добавя, че полицаите са открили колегата на Частяков, който му е направил подаръка. В кабинета му е извършен обиск и са иззети две подобни гранати. На свой ред представителят на Министерството на вътрешните работи на Украйна Маряна Рева е заявила, че в село Чайки "в дома си в резултат на небрежно боравене с боеприпаси е загинал 39-годишен военен", пише "Украинска правда". Източникът на изданието съобщава, че по време на огледа на апартамента полицията е открила още пет цели гранати.