Около 60 процента от инфраструктурата и жилищните сгради в Лисичанск - един от последните два града в Източна Украйна, които още са под частичен украински контрол, са били разрушени при атаки, каза вчера служител на местната власт, предаде Асошиейтед прес.

Олександър Зайка, ръководител на градската военно-гражданска администрация, съобщи по телевизията, цитиран от агенция УНИАН, че непрекъснатият обстрел е извадил от строя електроснабдяването, снабдяването с газ, телефонните и интернет връзките.

Ключовият път за доставки и евакуация Бахмут-Лисичанск е отворен, но непрекъснато е бомбардиран, каза Зайка.

Хуманитарните доставки все още успяват да достигнат града, където е осеяно с дупки от шрапнели и мини.

Зайка съобщи, че в Лисичанск все още има 20 000 души, докато преди войната населението е било 97 000.

Река разделя Лисичанск от другия голям град в района - Северодонецк, който още е под частичен украински контрол. И двата града са под руска обсада.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски спомена за известни успехи на въоръжените сили на страната в боевете срещу руската армия и сепаратистите за контрол върху източния град Северодонецк. "Ситуацията в Донбас не се промени значително през последните 24 часа", призна в същото време той в традиционното си среднощно видеообръщение, предаде Ройтерс.

Зеленски осъди "абсолютно безсмисления обстрел" на северни гранични украински райони от Русия. "Цялата временно окупирана територия на нашата държава сега е зона на пълно бедствие, за което Русия носи пълна отговорност", каза той.

Украинският президент благодари на американския си колега Джо Байдън за обещаните модерни ракети. Очаквам добри новини за доставките и от други партньори, добави той.

Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" пък отрече днес, че може да изключи голяма атомна електроцентрала "Запорожие", която се намира на окупирана от Русия територия, ако загуби контрол върху операциите в нея, предаде Ройтерс.

АЕЦ "Запорожие" в Югоизточна Украйна е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа. Руските сили установиха контрол над нея, но украинските специалисти все още я обслужват.

Агенция "Интерфакс" цитира помощник на украинския президент, който каза, че централата може да бъде изключена, ако Киев загуби контрол върху операциите в нея.

В изявление "Енергоатом" обаче посочва, че централата "не може да бъде изключена, поради съображения, обусловени от технически причини и причини, свързани със сигурността, икономиката и политиката".

Миналата седмица украинският държавен енергиен оператор отхвърли като "физически невъзможна" изказаната от руски служител хипотеза, че централата може да снабдява с електричество Русия.

Междувременно пенсиониран генерал-майорът от руските военно-въздушни сили, чийто самолет беше свален при изпълнение на бойна мисия по време на руската инвазия в Украйна, беше погребан вчера като герой, предаде Асошиейтед прес.

63-годишният генерал Канамат Боташев, който станал доброволец, за да се върне на служба, е бил свален миналия месец докато летял над Донбас.

От началото на нашествието в Украйна Русия е загубила няколко генерали и други висши офицери, отбелязва АП.

Траурната служба е била проведена в Черкеск - столицата на руската република Карачаево-Черкезия. Генерал Боташев излетял в отговор на молба за помощ от щурмова група, блокирана от вражески сили, се казва в съобщението на ТАСС за погребението, пише АП.

Боташев решил да извърши атака от много ниска височина и ударил въоръжените сили на Украйна, което помогнало впоследствие на групата да излезе от обкръжение.

Когато се изтеглял, самолетът на генерал-майора бил свален от зенитна ракета и Боташев загинал. Посмъртно е удостоен със званието "Герой на Руската федерация".

На 22 май Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руски щурмови самолет Су-25 е бил свален над Луганска област, а пилотът не е успял да се катапултира.

Медийни съобщения свързаха инцидента със смъртта на Боташев, но довчера руското правителство не беше потвърдило това, посочва АП.