Турският завод за производство на безпилотни летателни апарати "Байрактар" в Украйна ще бъде демилитаризиран, когато бъде създаден, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Самият факт на създаване на такъв обект, разбира се, веднага ще попадне под демилитаризация и само ще удължи, вероятно, страданията на украинците, но няма да помогне да се избегне това, което е целта на специалната военна операция", подчерта Песков.

Вчера стана известно, че Украйна планира да построи завод за производство на безпилотни летателни апарати "Байрактар" и собственикът на производителя на дронове вече е създал компания в Украйна, закупил е парцел и е разработил проект за предприятието, като възнамерява да го "реализира докрай".

В същото време заместник председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев реагира в социалните мрежи на две изказвания - на естонския премиер Кая Калас и на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Калас смята за необходимо да се забрани издаването на туристически визи за граждани на Русия в Европейския съюз. "Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Време е да сложим край на туризма от Русия", написа тя в Twitter и допълни, че посещението в Европа е "привилегия, а не човешко право".

Медведев нарече изказването на госпожа Калас нацистко и намекна, че тя трябва да бъде зад решетките.

Според Медведев това са "поредните нацистки гадости за руските граждани". "Бих искал да ѝ припомня едно друго изказване [на Феликс Дзержински]): "Това, че сте на свобода, не е ваша заслуга, а наш пропуск", написа във "ВКонтакте" заместник-председателят на руския Съвет за сигурност.

А относно изказването на Зеленски, че Западът трябва да затвори границите си за руснаци и да се потърси отговорност от цялото население на Русия за действията на Путин, Медведев написа в Telegram: "За последен път подобни идеи за цял един народ се е опитвал да реализира Адолф Хитлер. Има ли още въпроси относно природата на украинската власт".