Американският министър на отбраната Марк Еспър забрани днес употребата на знамето на Конфедерацията във всички американски военни бази, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Знамето на Конфедерацията, което е възприемано като символ на расизма, често е окачвано от американски войници в личните им помещения и общите зали на военните бази.

Някои бели американци от южните щати представят знамето на Конфедерацията като свое историческо и регионално наследство, но за повечето афроамериканци то е символ на расизма и робството.

Марк Еспър изпрати до всички ръководители на американската армия списък със знамената, разрешени за употреба от войниците в американските бази.

Знамето на Конфедерацията, на което е изобразен син кръст на червен фон и на което има 13 бели звезди, символизиращи южните щати по време на Гражданската война в САЩ от 1861-1865 г., не е сред разрешените за употреба знамена.

"Знамената, които можем да развяваме, трябва да отговарят на военните изисквания за ред и дисциплина, за третиране на всички с уважение и достойнство и за отхвърляне на символите на разделение", изтъкна Еспър в документа.

След смъртта в края на май на чернокожия Джордж Флойд, който бе убит при задържането си от бял полицай, американската армия постави началото на голям вътрешен дебат за расизма, отбелязва Франс прес.

Забранявайки знамето на Конфедерацията в американските военни бази, Марк Еспър се разграничи от американския президент Доналд Тръмп, който във вторник направи изявление в защита на южняшкото знаме.

"Знам, че хората обичат знамето на Конфедерацията и не мислят за робството. За мен това е въпрос на свобода на изразяването", каза Тръмп по телевизия Си Би Ес.