Пентагонът е издал заповед да започне смяната на имената и атрибутите, свързани с Конфедерацията, в съответствие с миналогодишните препоръки на Комисията по наименованията към Конгреса, пише The Hill.

Заместник-министърът на отбраната по въпросите на придобиването и поддържането Уилям Лаплант нареди на всички организации на Министерството на отбраната на САЩ да "започнат пълно изпълнение" на препоръките на Комисията по наименованията, три месеца след като министърът на отбраната Лойд Остин даде зелена светлина на усилията през октомври.

Сега предстои преименуването или премахването на повече от 1100 имена на улици, учебни заведения и сгради, символи, паметници и атрибути в САЩ и в чужбина, които почитат или напомнят за Конфедеративните американски щати. Тези елементи бяха препоръчани за промяна в окончателния доклад на Комисията по наименованията, публикуван през септември.

Пентагонът има срок до 1 януари 2024 г., за да изпълни задачата си, в основата на която е усилието да се променят имената на девет армейски бази, които понастоящем са назовани в чест на генерали от Конфедерацията и за които по-рано това лято комисията предложи алтернативни наименования.

Става дума за следните бази: Форт Браг, Северна Каролина, най-голямата военна база в САЩ; Форт Бенинг, Джорджия; Форт Лий, Вирджиния; Форт Пикет, Вирджиния; Форт А.П. Хил, Вирджиния; Форт Гордън, Джорджия.; Форт Худ, Тексас; Форт Полк, Луизиана, и Форт Рукър, Алабама. Всички те ще бъдат преименувани на имена, свързани с близо 250-годишната история на армията, с изключение на Форт Браг, който ще бъде преименуван на Форт Либърти.

След като беше упълномощена от Конгреса през 2021 г., Комисията по наименованията прекара 18 месеца в провеждане на "обширни консултации" с експерти, историци, общности и членове на службите, за да идентифицира и предложи алтернативни наименования за свързаните с Конфедерацията елементи и имена. Тя изчисли, че за да изпълни тази мисия, Министерството на отбраната на САЩ ще трябва да похарчи около 62,5 млн. долара.