Това се случи на фона на нестихващи критики към президента Доналд Тръмп, че е закъснял да осъди неонацистите и белите националисти, предадоха ДПА и БТА.

Протестиращите в Дърам събориха статуя на военен на Конфедерацията в гражданската война в САЩ. Противници на паметниците на Конфедерацията твърдят, че те напомнят за най-мрачните епизоди от американската история, когато робството и расизмът са били законни.

В интернет бяха качени записи, показващи жена, която се изкачва по стълба и връзва с въже статуята пред сградата на местния съд, а след това протестиращите я събарят на земята и я ритат.

Организаторите на протеста в Дърам казаха, че той е в отговор на събитията в събота в Шарлотсвил, в щата Вирджиния, където 20-годишният неонацист на име Джеймс Фийлд се вряза с кола в участниците в контрапротест срещу шествието на белите националисти и уби 32-годишна жена.



Контрапротестът беше организиран срещу привърженици на идеята за превъзходство на бялата раса, които на свой ред демонстрираха пък против планове на властите за демонтиране на статуя на генерала от Конфедерацията Робърт Лий в Шарлотсвил.

След насилието Тръмп не изобличи конкретно привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса и на други групи, насаждащи омраза. Вчера обаче президентът все пак каза, че расизмът е зло и осъди привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса, неонацистите и "Ку-клукс-клан", които той нарече "престъпници и бандити". Той допълни, че ненавистта и фанатизмът нямат място в Америка.

Агенциите съобщиха, че неонацистът Джеймс Фийлд се е възхищавал на Адолф Хитлер и е биел майка си. Младежът се увличал по тактиките на нацистката армия през Втората световна война.