Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, че наблюдава "много голямо ускорение" в разпространяването на заразата с коронавирус в САЩ, която страна има потенциала да стане новият епицентър.

През последните 24 часа 84 на сто от новите случаи са в Европа и САЩ, каза пред репортери говорителката на СЗО Маргарет Харис, цитирана от Ройтерс. От тях 40 процента са в Съединените щати.

На въпрос дали САЩ могат да станат нов епицентър на заразата тя отговори: "Сега ние виждаме много голямо ускорение на случаите в САЩ. Така че те имат този потенциал".

По думите на говорителката разпространението на заразата в САЩ е "много голямо и повишава интензивността си".

Харис добави, че като цяло разпространението по света също се ускорява бързо и се очаква увеличаване на броя на случаите и починалите спрямо регистрираните досега 334 981 и 14 510 съответно.

В САЩ към момента има над 46 000 души, заразени с коронавируса, според данни на университета "Джонс Хопкинс". Над половината от болните от COVID-19 са в щатите Вашингтон, Калифорния и Ню Йорк.

Някои федерални и местни служители омаловажиха липсата на координирани действия на държавно ниво, заявявайки, че ако местните власти действат самостоятелно, това ще ги постави в конкурентни условия за доставки.

Тръмп не се дава

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че обмисля да задейства отново американската икономика след края на 15-дневните ограничителни мерки, които изтичат идната седмица. Думи, казани, въпреки че коронавирусът се разпространява, а болниците се готвят за вълна от смъртни случаи, причинени от COVID-19.

15-дневният период започна на 16 март, когато Центърът за контрол на заболяванията препоръча да се работи от домовете и ограничение при събиранията от не повече от 10 души.

Тръмп каза, че продължаващото затваряне на предприятия може да доведат до повече смъртни случаи, отколкото пандемията от коронавируса. "Ние не можем да си позволим лечението да бъде по-лошо от проблема", заяви Тръмп на брифинг и допълни: "Ние трябва да отворим страната си, защото това причинява проблеми, които, според мен, може да са далеч по-големи".

Президентът призна, че това си има цена, но заяви, че ако блокирането на икономиката се проточи с месеци, тогава би имало "вероятно повече смърт, отколкото от каквото и да било, което говорим по отношение на вируса".

Междувременно в Конгреса демократи и републиканци не могат да се разберат за мерките в плана на Тръмп срещу коронавируса на стойност почти 2 трлн. долара.

Къде са американските огнища

Близо една трета от американците бяха обхванати към 22 март от разпоредби да си стоят у дома, за да се забави разпространението на новия коронавирус. Щатите Охайо, Луизиана и Делауеър въведоха широки ограничения, заедно с град Филаделфия. Ограничителни мерки по-рано вече бяха в сила в Ню Йорк, Калифорния, Илинойс, Кънектикът и Ню Джърси, където живеят общо 101 милиона души.

Властите в Ню Йорк, смятан за американския епицентър на епидемията от коронавирус, вчера призоваха Доналд Тръмп да обяви принудителна карантина в национален мащаб, докато той напротив уверяваше, че "много скоро" ще има връщане към бизнеса.

В най-големият американски мегаполис, икономическа столица на страната с 8,6 милиона жители, вчера сутринта имаше над 12 000 случаи, близо една трета от всичките в САЩ, и почти 100 смъртни случаи. В САЩ са починали общо 560 души, написа Катрин Триомф от Франс прес, цитирана от БТА.

Улиците в Ню Йорк бяха изключително тихи след влизането в сила на новите правила в неделя. Те ограничават активността до фирми, смятани за съществени - супермаркети, аптеки, интернет доставчици, и задължават хората да си стоят у дома колкото се може повече, макар за момента нарушителите да не са заплашени от никакви санкции.

Нюйоркчани, свикнали на улични задръствания и тълпи, се приспособиха някак към тази нова реалност, която се състои от почти безлюдни улици, застинали строителни площадки, затворени училища и спуснати кепенци.

Автобусите и жълтите таксита продължаваха да обикалят, за да позволят най-вече на медиците и на службите за спешна помощ да работят, но често карат без пътници.

С какво ще се лекуват

Американският президент Доналд Тръмп заяви на брифинг в Белия дом, че противомаларийният препарат плаквенил (Plaquenil) (хидроксихлорохин - hydroxychloroquine) започва да се разпространява за лечение на заразени с новия коронавирус пациенти.

"Радостен съм да оповестя, че в Ню Йорк ще започнат клинични изпитания на съществуващи лекарства, които може да са ефикасни срещу новия коронавирус - каза Тръмп. - По мои указания федералното правителство ще допринесе за снабдяване с големи количества хидроксихлорохин. Препаратът започва да се разпространява от днес", каза Тръмп на брифинг на 23 март.

Както всяко лекарство, и това има противопоказания:

  • случайното поглъщане само на няколко таблетки от това лекарство ще е фатално при някои деца; 
  • може да влоши състоянието на кожата ви, особено ако имате някакви кожни заболявания, като псориазис или порфирия;
  •  може да увреди очите и то трайно, особено ако лекарството се използва във високи дози;
  •  вреди и на сърцето - макар и редки някои случаи могат да са фатални.

Ухански (китайски) вирус

И така стигаме до 2020 г., когато на цялата територия на САЩ и по света азиатците биват нарочвани за източник на "китайския грип", "Уханския коронавирус" или просто "чуждестранния вирус". За пореден път тайнствена, бързо разпространяваща се и понякога смъртоносна болест ожесточава расизма и омразата, сега обаче с помощта на мощния мегафон на социалните медии, подчерта "Ню Йорк таймс".

Както е известно Тръмп нарича вируса "китайски", а държавният секретар Майк Помпейо - "ухански". Не се трогнаха от протеста на Пекин.

Заедно с коронавируса се разпространяват и антиазиатски предразсъдъци. Вестникът съобщи как от източния до западния бряг на САЩ американци от азиатски произход са бити, плюени и хулени, което кара някои членове на тази оклеветена общност да си купуват огнестрелно оръжие от страх, че с влошаването на пандемията ще стане още по-лошо. САЩ не са изключение, подобни сцени се разиграват в Япония, в Англия ги замерят с яйца, а в Египет им крещят "корона", докато минават по улиците.

Е, Тръмп все пак опита да смекчи позицията си, определяйки като велики американците от азиатски произход.

И се отдръпна мигновено назад, за да спази социална дистанция по време на брифинга, когато координаторът на коронавирусната група на Белия дом д-р Дебора Бъркс спомена, че е имала треска през уикенда.