Румъния променя стратегията за тестуване за новия коронавирус, съобщават вестник "Адевърул" и информационният сайт Хотнюз. Румъния ще тества повече хора, за които се подозира, че може да са се заразили. Националният институт за обществено здраве реши вчера да разшири категориите на тестуваните лица след множество призиви на лекари в този смисъл. На практика ще бъдат тествани всички хоспитализирани пациенти, които имат симптоми на остри респираторни инфекции, както и медицинският персонал, който влиза в контакт с пациенти с потвърдено заразяване с новия коронавирус, отбелязва Хотнюз.

Седми смъртен случай в Букурещ

Вестниците в Букурещ съобщават също, че вчера е регистриран седми смъртен случай от Ковид-19. Починал е мъж на 65 години, приет в Университетската болница в Букурещ, чието заразяване е било потвърдено на 21 март. Мъжът се е нуждаел от диализа и е бил в контакт с друг пациент на диализа, при когото е било потвърдено заразяване на 19 март. Впоследствие този мъж също е починал в инфекциозната болница "Виктор Бабеш" в Букурещ.

В. "Адевърул" цитира мнението на експерт по публични политики в сферата на здравеопазването, според когото при сегашния темп на увеличаване на случаите има опасност да бъде надхвърлен капацитетът на болниците. Сорин Павилиу твърди, че динамиката на поява на нови случаи в Румъния съвпада с кривите на инфектиране в Италия и Испания.

В понеделник бе регистрирано най-голямото увеличение на новите случаи в Румъния - от 143 на 576 души, отбелязва "Адевърул".

Информационният сайт Зиаре акцентира на това, че над 100 000 души са се излекували от заболяването Ковид-19. Румъния е в топ класацията в това отношение, посочва сайтът. В Румъния процентът на излекуваните лица е 12,67 на сто, което поставя страната сред първите 30, и дори сред първите 10 държави извън Азия, що се отнася до дела на излекуваните, отбелязва Зиаре.

Трета жертва в Сърбия

Сърбия променя подхода си в борбата с коронавируса, след като 60-годишна жена стана третата жертва на пандемията, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от в. "Данас".

Промяната на подхода, по съветите на китайски специалисти, предполага приоритетно лечение на болните от Ковид-19 и поставяне под карантина и на тези, които имат слабо изразени симптоми. Най-новите данни показват, че в Сърбия има 249 заразени, от които 27 са регистрирани в понеделник, а сред тях има и медицински работници от Валево.

Вучич каза, че през следващите два дни ще започнат масови тестове, но засега няма да има разширяване на полицейския час. "По-добре ние да тръгнем в атака, отколкото да оставим коронавируса да разяжда полека нашия организъм", каза президентът.

Не ни интересуват прищинските "игри на тронове", заяви директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич за в. "Политика". Вместо да се занимават с хайка за постове, косовските политици би трябвало поне малко да се заемат с короновируса, преди да са застрашили човешки живот, казва Джурич, коментирайки новата политическа криза в Косово, където в разгара на епидемията се очаква падане на правителството.

"Неуместно е в такива времена на предизвикателства, от които не са пощадени и нашите сънародници в Косово, да се хаби енергия за прищинските игри на тронове", добавя той. Джурич коментира още, че дори Прищина да отмени напълно стопроцентовите мита за сръбски стоки, това в момента няма да има никакъв ефект заради затварянето на границите. Той уверява, че Сърбия ще продължи да се грижи за здравето, сигурността и снабдяването на своите граждани в Косово. Вестникът отбелязва, че в Косово са регистрирани 33 случая на коронавирус, но нито един от тях не е в северните райони или в анклавите, населени със сърби. "Политика" посочва, че заради недостиг на брашно и други основни хранителни продукти в Северно Косово, сръбската служба за Косово е започнала акция за снабдяване въпреки бариерите, които са в сила официално.

В. "Курир" пише, че за обкръжението на лидера на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас политиката е по-важна от живота на хората и те призовават за протести насред епидемията. След като сътрудник на Джилас публикува в Туитър "скандалния призив" хората да излязат на протести, и управляващи, и опозиция бяха единодушни, че това е неуместно по време на пандемия, посочва "Курир". "Срамота! Това, че призовава хората на улицата, доказва неговата глупост и глупостта на този, който го е накарал да го направи", коментира за вестника Радослав Милойчич от опозиционната Демократическа партия.

В. "Блиц" съобщава, че през април се очаква да встъпи в длъжност нов специален представител на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина, а може би и за Западните Балкани. Според дипломатически източници процедурите по назначаването му трябва да приключат до края на март. Още не е известно какви правомощия ще има специалният представител в Западните Балкани освен посредничеството в диалога между Сърбия и Косово. В рамките на мерките срещу разпространението на коронавируса процедурата по назначаването на специалния представител, както и много други решения на ЕС, ще бъдат извършени по писмен път, отбелязва "Блиц".