Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се готви да помилва 10 000 затворници, включително политически, по случай персийската Нова година утре, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки държавната телевизия.

"Тези, които бъдат помилвани, няма да се върнат в затвора", каза говорителят на съдебната власт Голамхосейн Есмаили, като добави, че ще бъдат освободени и много затворници, осъдени за престъпления, свързани със сигурността, допълва БТА.

Във вторник той съобщи, че поради епидемията от новия коронавирус иранските власти са освободили временно от затвора 85 000 души, включително политически затворници.

Есмаили не уточни дали британската гражданка Назанин Загари-Ратклиф е сред онези, които предстои да бъдат освободени. Във вторник тя беше освободена временно за две седмици.

САЩ призоваха Иран да освободи десетки чужденци и иранци с двойно гражданство, задържани предимно по обвинения в шпионаж. Вашингтон подчерта, че ще държи Техеран отговорен за всяка смърт на американски гражданин.