Вербовчиците призовават новите членове на терористичните организации да увеличат максимално разпространението на коронавирус на обществени места и в правителствените агенции. Това съобщи в интервю за ТАСС шефът на Антитерористичния център на страните от ОНД Андрей Новиков.

"Докато държавите се борят за медицинска и епидемиологична безопасност, с основната цел да спасят живота и здравето на своите граждани, вербовчиците на международни терористични групи не само използват и без това трудната ситуация, привличайки нови "войници за джихад", но и призовават за максимално разпространение на заразата COVID-19 от заразени членове на организацията на обществени места, държавни агенции и т.н.", каза Новиков.

Той отбеляза, че подобни изявления представляват отделна категория информационна и психологическа заплаха за населението.

"Съответно в по-добра ситуация са държавите, които имат висококачествена система за санитарен и епидемиологичен контрол, технологиите за идентифициране на болни граждани и тяхното навременно лечение са в по-добра ситуация", добави Новиков.

"Това е напълно нова ситуация за целия свят. В ранните етапи на разпространението на пандемията почти всички специални служби на страните от ОНД отбелязаха известно объркване на терористичните организации по отношение на традиционната им материална подкрепа. Всъщност затварянето на границите и изолацията на цели региони и градове нарушиха веригата на доставки на наркотици, включително дистрибуцията на наркотици на дребно, международната търговия с оръжие и експлозиви. Специалните служби стигат до извода, че се наблюдава преход към онлайн схеми. В същото време е очевидно, че само чрез интернет може да се получи плащане, а възможностите за реално физическо движение на наркотици или оръжие са, меко казано, ограничени", коментира Андрей Новиков.

Какво още се променя

Тъй като населението премина към режим на самоизолация и затваряне на граници между държавите, нивото на терористичните актове леко намалява. Причината е очевидна - за терористите става много по-трудно да се движат както в отделните държави, така и между отделните държави, граничният и санитарно-епидемиологичният контрол са значително засилени. В резултат на това, както отбелязват анализаторите на специалните служби на страните от ОНД, терористичните групи технологично изместват фокуса на своята дейност - те излизат онлайн. Медия посланията се засилиха, съчетавайки разпространението на идеологията на тероризма и екстремизма и участието на нови членове, отбеляза Новиков.

В последния случай - набирането на нови сили - и това отбелязват експерти от различни страни - се улеснява не само заради понижаването на жизнения стандарт на населението в онези страни, които са били в долните редове на икономическите рейтинги дори преди пандемията, но и чрез допълнителния ефект от продължителния социален стрес - и така до религиозна радикализация. Това е сериозно предизвикателство за обществото, изтъкна шефът на Антитерористичния център на страните от ОНД Андрей Новиков.