Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прикани Русия да спре да се държи агресивно към Украйна, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Призоваваме Русия да прекрати своите опасни и агресивни действия", каза в Киев Блинкън на срещата си с президента Володимир Зеленски и отбеляза, че при границата все още има значително руско военно присъствие.

Това е първа визита в Украйна на високопоставен представител на САЩ, откакто администрацията на Джо Байдън пое властта през януари.

Американският държавен секретар заяви още, че въпреки съобщението си за изтегляне на силите си от украинската граница миналия месец, Русия продължава да държи там голям брой войници и тежко въоръжение.

"Заплахата остава. Русия е изтеглила някои войски, но все още остават значителни военни сили при границата на Украйна. Русия има капацитета да предприеме агресивни действия за сравнително кратко време, ако реши", каза Блинкън.

Той отбеляза, че САЩ активно работят по увеличаване на помощта си за Украйна в областта на сигурността, предаде Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че намаляването на руското военно присъствие в близост до границата върви твърде бавно и все още има заплаха, отбелязва АФП.

Антъни Блинкън потвърди подкрепата на Вашингтон за Украйна. "Тук съм по една много проста причина, да потвърдя категорично, от името на президента Байдън, нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета на Украйна, на нейната териториална цялост и нейната независимост", каза Блинкън.

Франс прес отбелязва, че от седем години се води война с проруски сепаратисти в Източна Украйна, а наскоро имаше изостряне на напрежението с Русия.