Бившият шеф на Интерпол, китаецът Мън Хунвей беше осъден в Китай на 13 години и 6 месеца затвор за корупция, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на китайското правосъдие.

Мън, който беше в миналото и заместник-министър на държавната сигурност на Китай, беше осъден още да плати 2 милиона юана глоба (около 260 000 евро), се казва в съобщение на съд номер едно в град Тянцзин. В него се казва, че Мън приема присъдата и няма да обжалва.

Мън Хунвей беше в неизвестност в продължение на десетина дни през септември 2018 г., след като напусна Лион, където е централата на Световната полицейска организация. След това Пекин обяви, че той се е върнал в Китай и е бил поставен в предварителния арест по подозрения в корупция.

През март 2019 г. Мън беше изключен от Китайската комунистическа партия и отстранен от всички официални постове, заемани от него.

Мън Хунвей е поредният високопоставен китайски комунистически представител, който става жертва на антикорупционната кампания, подета в Китай от Си Цзинпин през 2013 г. В хода на кампания досега бяха наказани най-малко 1,5 милиона кадри на Китайската комунистическа партия, според официални данни.

Годишната асамблея на Интерпол в Пекин, 26 септември 2017 г. Мън Хунвей е вляво от президента на Китай Си Дзинпин на предния ред

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тази операция "чисти ръце" се радва на популярност сред китайците, уморени от финансовите злоупотреби и корупцията, но същевременно се подозира, че тя е използвана и за отстраняване на вътрешната опозиция срещу линията на китайския държавен глава.

Съпругата на Мън, както и техните две деца, получиха политическо убежище във Франция в началото на май миналата година, съобщи тогава техният адвокат. Тогава половинката на бившия шеф на Интерпол каза, че е била обект на опит за отвличане.