Съпругата на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, който е арестуван в Китай, подаде апелация в Постоянния арбитражен съд в Хага в опит полицейската организация да бъде призната за съучастник в арестуването на мъжа й, предаде Франс прес.

"Интерпол не успя да предпази и да се притече на помощ на семейството ми, и беше съучастник в неоправдани действия от страна на членуващия в организацията Китай", посочи Грейс Мън в комюнике, предоставено днес на АФП.

Г-жа Мън посочва, че е решила да предприеме съдебно преследване пред Постоянния арбитражен съд, за да установи той дали е налице неспазване от полицейската организация на задълженията й към нейното семейство.

В ответно писмо до АФП базираната в Лион международна организация за полицейско сътрудничество определи като необосновано предприетото на 26 април съдебно преследване и изрази съжаление, че то е получило публичност.

"Интерпол отхвърля категорично всяко твърдение за съучастничество или замесеност в действия на Китай спрямо Мън", посочи организацията.

През септември миналата година 65-годишният Мън Хунвей, който е бил също заместник-министър на обществената сигурност, внезапно изчезна без вест, след като отпътувал от Лион.

Десетина дни след заминаването му Пекин съобщи, че той е арестуван в Китай по подозрения, че е вземал подкупи. Интерпол получи оставката му по пощата, без да възрази, тъй като не можела да се противопостави на това решение.

Оттогава Мън Хунвей е в ареста, а на процес в Пекин миналия месец се призна за виновен по обвинения в корупция. Според г-жа Мън, която остана във Франция, след като в началото на май получи убежище, китайските власти не са представили каквото и да било доказателство в подкрепа на обвиненията.

Грей Мън е под полицейска закрила след опит за отвличане, за който тя подала жалба в началото на годината.