Срещата на върха на ООН за изменението на климата започна в Египет с предупреждение, че планетата ни "изпраща сигнал за бедствие". Генералният секретар Антонио Гутериш отговори на доклад на ООН, публикуван в неделя, според който последните осем години са на път да бъдат най-топлите в историята.

В момента повече от 120 световни лидери трябва да пристигнат на срещата на върха, известна като КОП27, в курорта на Червено море Шарм ел-Шейх, припомня Би Би Си. Това ще постави началото на двуседмични преговори между страните относно действията в областта на климата.

Президентът на КОП27, египетският външен министър Самех Шукри, призова лидерите да не позволяват хранителните и енергийните кризи, свързани с нахлуването на Русия в Украйна, да попречат на действията срещу изменението на климата. "Присъщо на всички нас в Шарм ел-Шейх е да демонстрираме нашето признание за мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени, и нашата твърда решимост да ги преодолеем."

Необходимостта от действие беше изложена в последния доклад на Световната метеорологична организация на ООН. Г-н Гутериш изпрати видео съобщение до конференцията, в което нарече доклада за състоянието на глобалния климат за 2022 г. "хроника на климатичния хаос". В него учените изчисляват, че глобалните температури сега са се повишили с 1,15C от прединдустриалните времена и казват, че последните осем години са на път да бъдат най-топлите в историята.

Докладът също така предупреждава за други широкообхватни въздействия на изменението на климата, включително ускоряване на покачването на морското равнище, рекордни загуби на ледникова маса и рекордни горещи вълни. Г-н Гутериш каза, че в светлината на тези констатации КОП27 трябва да бъде мястото за спешни и надеждни действия в областта на климата.

КОП27 наистина ще започне сериозно в понеделник със среща на върха на световните лидери, когато държавни и правителствени лидери изнасят петминутни обръщения, очертавайки какво искат от срещата.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се очаква да призове световните лидери да се придвижат "по-нататък и по-бързо" в прехода към възобновяема енергия. Той също така ще призове лидерите да не "отстъпват" от ангажиментите, поети на миналогодишната среща на върха КОП26 в Глазгоу.

Световните лидери ще говорят в понеделник и вторник и след като си тръгнат, делегатите на конференцията се заемат с преговорите. Медията припомня, че на На миналогодишната среща на върха в Глазгоу бяха договорени редица обещания:

  • "намаляване" на използването на въглища - едно от най-замърсяващите изкопаеми горива
  • да се спре обезлесяването до 2030 г.
  • да намалят емисиите на метан с 30% до 2030 г.
  • да представи на ООН нови планове за действие в областта на климата

Развиващите се нации, които са в челните редици на изменението на климата, настояват предишните ангажименти за финансиране да бъдат спазени.

3e-news.net

Но те също така искат да има дискусия относно финансирането на "загуби и щети" - пари, които да им помогнат да се справят със загубите, пред които вече са изправени от изменението на климата, вместо просто да се подготвят за бъдещи въздействия. След интензивни преговори въпросът е в официалния дневен ред на КОП27.

Освен всички официални преговори ще има стотици събития през двете седмици с изложби, семинари и културни представления от младежи, бизнес групи, местни общества, академични среди, артисти и модни общности от цял свят.

Протестите - които обикновено са жизнена характеристика на срещите на върха на КОП - вероятно ще бъдат потиснати. Президентът на Египет Абдул Фатах ал-Сиси, който е на власт от 2014 г., ръководи широко разпространеното потушаване на несъгласието. Правозащитни групи изчисляват, че страната е имала около 60 000 политически затворници, много от които задържани без съдебен процес.

Г-н Шукри каза, че в Шарм ел-Шейх ще бъде отделено място за провеждане на протести. Въпреки това египетски активисти казаха на Би Би Си, че много местни групи не са успели да се регистрират за конференцията.