Ръководители в сектора на социалните услуги, профсъюзите и депутати от опозицията засипаха с критики Борис Джонсън. Причина за това станаха твърдението на британския премиер, че вината за големия брой смъртни случаи от COVID-19 в домовете за възрастни е на директорите ум, които не са организирали добре работата в тях.

Според опозицията изказването, че "многото жертви от коронавируса в домовете за социални грижи се дължи на това, че те не следват процедурите по време на пандемията" представлява прехвърляне на отговорността върху хора, които са изоставени от правителството.

Официалните данни сочат, че към момента около 20 000 обитатели на домове за социални грижи в Обединеното кралство са починали от COVID-19.

Директорът на националното здравеопазване в Англия Саймън Стивънс призова за спешни реформи в социалните грижи и каза, че правителството трябва да осигури качествено обслужване в дългосрочен план.

Борис Джонсън е съгласен да финансира сектора, но според него той трябва да бъде по-добре организиран. Премиерът е недоволен от това, че "прекалено много домове не са съблюдавали както трябва процедурите след избухването на пандемията".

Именно тази теза на Джонсън разгневи ръководители в бранша, профсъюзите и депутати от опозицията. Те обвиниха премиер министъра в опит да прехвърли в друга посока вината за несвършената от правителството работа.

Министърът в сянка, отговарящ за социалните грижи, Лиз Кендал заяви за Би Би Си, че работниците в бранша са били изоставени на произвола от правителството и че опитът на премиера да каже на домовете, че вината е тяхна е "поредното падение на властите".

В отговор по-късно правителствен говорител заяви, че "домовете за социални грижи са свършили брилянтна работа при много трудни условия". Изказването бе прието от опозицията като опит на властта да успокои напрежението.