Британският премиер Борис Джонсън защити главния си съветник Доминик Къмингс, който бе хванат в нарушаване на наложената заради коронавируса карантина.

След изнесените данни в медиите последваха призиви за оставка на Къмингс дори от твърдолинейни депутати в управляващата Консервативна партия.

Британските медии вече два дни не спират да изнасят доказателства, че Къмингс и съпругата му със симптоми на коронавируса са пътували 260 мили от Лондон до Дъръм, за да оставят детето им на родителите на съветника. Има сведения, че по време на карантината Къмингс е пътувал поне още веднъж. Днешният редовен брифинг на правителството трябваше да бъде ръководен от министъра на жилищното настанява Робърт Дженрик, но вместо него на подиума се появи премиерът Борис Джонсън предвид на разразилия се скандал. Както се очакваше, Джонсън защити Къмингс:

"Днес проведох обширни разговори лице в лице с Доминик Къмингс и заключих, че пред опасността да не намерят възможност кой да им гледа детето в момент, когато той и съпругата му не са в състояние да се грижат за него заради коронавируса и той е нямал алтернатива, мисля че е следвал инстинкта, който има всеки баща и родител и не мога да го накажа за това."

Медиите обаче твърдят, че повечето тори депутати смятат, че Къмингс трябва да подаде оставка или да бъде уволнен. Дори такъв хардлайнер като Питър Боун:

"Не може да имаме правило, което важи за всички останали, но не и за правителствения елит".

Джонсън заяви на брифинга, че намерението на правителство основните училища да отворят на 1 юни остава твърдо и непроменено.

Решението на премиера Борис Джонсън да застане зад Доминик Къмингспоражда опасения, че все повече хора ще престанат да обръщат внимание на посланието на правителството да се спазват мерките.

Депутати от управляващата Консервативна партия призоваха Доминик Къмингс да подаде оставка, за да се възстанови доверието на обществото в бъдещите мерки. Оставката на Къмингс бе поискаnа също от опозицията, духовни лидери, учени и много други.

В условията на карантината защитата на Джонсън звучи нелепо и повдига неизбежно въпроса дали мерките не важат за политическия елит. При подобни нарушения вече подадоха оставки главният научен съветник на шотландското правителство Карълайн Колдърууд и вирусологът професор Нийл Фъргюсън, който бе съветник на Даунинг стрийт.

В понеделник сутринта депутатът на торите Дейвид Уорбъртън заяви, че Къмингс вреди на правителството и на страната, на които се очаква да служи. Мнозина се дразнят дори само от факта, че не последва дори извинение от страна на Къмингс, както и от това, че Джонсън не обяви разследване на случая.

Къмингс: Не съжалявам!

По-късно самият Доминик Къмингс, каза, че не съжалява за решението си да пропътува над 400 км от Лондон до Северна Англия. Той заяви, че не е нарушил правилата на карантината, като е отишъл до фермата родителите си, предаде Ройтерс.

"Не съжалявам за това, което направих. Разумните хора може да не са съгласни с направеното от мен в тези обстоятелства. Но мисля, че стореното от мен всъщност е разумно при дадените обстоятелства", каза на пресконференция Къмингс.

Къмингс е отишъл в края на март, в разгара на карантината заради коронавируса, в дома на родителите си в графство Дърам. Той и съпругата му са били болни по това време и са подозирали, че са заразени с коронавирус. Затова Къмингс взел решение да отиде там, за да може да остави петгодишния си син на грижата на родителите си, в случай че с жена му бъдат хоспитализирани.

"Не съм питал премиера, той самият бе болен и имаше големи проблеми", каза Къмингс пред репортери, предаде ДПА. Той добави, че не е подавал оставка и дори не е обмислял подобен ход.

Къмингс, който по-късо бе диагностициран с коронавирус, поясни, че е отишъл само веднъж до Дърам, не е спирал по пътя никъде, а в самата ферма е отседнал с жена си и сина си в отделна сграда, не е контактувал пряко с никой от родините си и се е върнал в Лондон на 13 април, предаде ТАСС.