Дъглас Рос, държавен министър към ведомството, отговарящо за Шотландия, подаде днес оставка в знак на протест срещу действията на главния съветник на британския премиер - Доминик Къмингс, предаде Ройтерс.

В британското общество се надигна вълна от възмущение, след като местни медии разкриха, че по време на карантината най-приближеният на Борис Джонсън и съпругата му са пропътували над 400 км от Лондон до Северна Англия, за да закарат детето си при родители си, въпреки че са имали симптоми за коронавирус. 

Вчера самият той заяви, че не съжалява, защото смята, че стореното е било разумно при дадените обстоятелства.

Премиерът също защити своя съветник, като каза, че той е следвал инстинкта си, след като е станало ясно, че не може с жена му да се грижат за детето си. 

В писмо, публикувано в акаунта му в "Туитър" обаче, държавният министър Рос казва:

"Като баща, моят инстинкт винаги е да правя най-доброто за сина си и съпругата си. Имахме късмета да не се заразим с този ужасен вирус, но ако се бяхме заразили, сме подготвени да следваме правителствените препоръки и да останем у дома, за да спрем разпространението на вируса. Имам избиратели, които не успяха да си вземат сбогом с любими хора, семейства, които не можаха да скърбят заедно, хора, които не посетиха болни роднини, защото следваха насоките на правителството. Не мога да им кажа, че всички те са грешали, а един високопоставен съветник на правителството е бил прав".

Къмингс, който в крайна сметка беше диагностициран с коронавирус, поясни, че е отишъл само веднъж до Дърам, не е спирал по пътя никъде, а в самата ферма е отседнал с жена си и сина си в отделна сграда, не е контактувал пряко с никой от родините си и се е върнал в Лондон на 13 април.

"Не съм питал премиера, той самият бе болен и имаше големи проблеми", каза той пред репортери и подчерта, че дори не е обмислял да подава оставка заради това.