Часове преди да огласи плановете си за постепенно отслабване на ограничителните мерки във Великобритания от утре премиерът Борис Джонсън прикани хората "да останат бдителни" за рисковете от новия коронавирус, предават Ройтерс и БТА.

В 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) се очаква Джонсън да оповести тези планове в телевизионно обръщение към нацията.

По думите на министъра на жилищното строителство Робърт Дженрик в Англия ще бъде въведена петстепенна система за предупреждение за ситуацията със заразата, а правителството ще внесе ограничени промени в режима.

Хората, които не могат да работят надомно, ще бъдат насърчени да се върнат в своите офиси и предприятия.

Пред Би Би Си Дженрик подчерта, че тази вечер няма да има "голямо отваряне на икономиката", а Джонсън ще очертае пътната карта "за седмици и месеци напред".

Британският премиер написа днес в "Туитър":

"Всеки трябва да изиграе роля, за да помогне за установяването на контрол върху вируса, като остане бдителен и спазва правилата. Това е начинът, по който можем да продължим да спасяваме живота на хора, докато започваме да се възстановяваме от коронавируса."

Посланието му бе съпътствано от нов постер на правителството с изброени правила като "стой вкъщи възможно най-дълго", "ограничи контактите с други хора" и "спазвай дистанция, ако излезеш".

ю

като объркващ новия правителствен лозунг "остани бдителен".

"Тук няма място за нюанси", каза през телевизия Би Би Си говорителят на Лейбъристката партия по здравните въпроси Джонатан Ашуърт.

"Много хора ще бъдат озадачени от това. Този вирус наистина се възползва от двойствеността и процъфтява заради неяснотата; нуждаем се от яснота по всяко време", добави той.

С 31 587 починали от коронавируса, Великобритания е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати. Броят на регистрираните заразени в кралството е 215 260 - показател, по който страната е четвърта след САЩ, Испания и Италия.

Научни съветници предупредили правителството, че смъртните случаи във Великобритания може да надхвърлят 100 000 до края на годината, ако мерките за социално дистанциране бъдат смекчени прекалено бързо, съобщи днес в. "Сънди таймс".