Новата посланичка на САЩ в Русия Лин Трейси пристигна в Москва, съобщиха от американското посолство в канала си в Телеграм.

От мисията на Вашингтон публикуваха снимка на Трейси на едно от московските летища.

"Неустрашимата Лин", както стана известна мисис Трейси в руските медии, е работила в дипломатическите мисии на САЩ в Туркменистан, Казахстан, Пакистан, Афганистан и Киргизстан, владее руски език. Тя е първата жена, която оглавява американското посолство в Русия.

Американският президент Джо Байдън обяви кандидатурата на Лин Трейси през септември м.г., седмици след напускането на поста от Джон Съливан, който бе назначен от бившия президент Доналд Тръмп. Той заемаше поста, когато през февруари Русия нахлу в Украйна. Инвазията срина отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от времето на Студената война.

 

Вчера Лин Трейси се срещна с руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в резиденцията му във Вашингтон. Същия ден руският заместник външен министър Сергей Рябков каза пред журналисти, че обсъждането на въпроси, свързани с "дразнителите" в руско-американските отношения, ще продължи и с Трейси. Според него намирането на допирни точки по проблемните теми в отношенията между Москва и Вашингтон засега е неуспешно.

В края на ноември миналата година, на изслушване в сенатската комисия по външни работи за утвърждаване на кандидатурата й, новата американска посланичка в Москва заяви, че подкрепя санкциите на Вашингтон срещу Москва и по-нататъшното им засилване. Трейси заяви също, че един от основните й приоритети ще е освобождаването на задържаните в Русия американци.