Въздушните удари срещу "Хамас" в Газа са само началото. Ще направим всичко за пленените израелци. Не се виждали зверства от типа, които извършва "Хамас" след зверствата на "Ислямска държава". Вързани деца, екзекутирани заедно със семействата си. Млади мъже и жени, простреляни в гърба, екзекутирани. Други ужаси, които няма да описвам тук. Но ние винаги сме знаели какво е "Хамас". "Хамас" е "Ислямска държава". И ние ще я победим точно както както просветеният свят победи "Ислямска държава". Този подъл враг искаше война и ще получи война. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в изявление пред медиите и отрече че Египет е предупредил Израел за предстояща атака от Ивицата Газа.

Той призова и опозиционните партии да формират широко коалиционно правителство, след като опитът на лидерите на двете най-големи опозиционни формации за разбирателство се провали в събота.

"Хората сега са единни, така че и лидерите трябва да се обединят", добави Нетаняху.

Кабинетът му пък определи медийните съобщения, че Египет се е опитал да предупреди Израел преди смъртоносните координирани атаки на бойци от "Хамас" в събота, като "напълно фалшиви новини".

Преди това израелските медии съобщиха, че ръководителят на египетското разузнаване Абас Камел е предупредил Нетаняху 10 дни преди терористичната атака, че от ивицата Газа се очаква "нещо необичайно, ужасна операция".

Канцеларията на Нетаняху отрече това, като заяви, че израелският премиер не е разговарял с Камел - нито пряко, нито непряко - от сформирането на сегашното си коалиционно правителство в края на миналата година.

Правителството на Нетаняху и службите за сигурност на страната са подложени на критики и сериозни въпроси от страна на израелците за това как разузнаването не е успяло да научи предварително за нападенията и как военните са били хванати толкова неподготвени по укрепената граница с Газа.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 800 души бяха убити при атаки на "Хамас" в Израел. Ранени са над 2600. Около 150 души са били отвлечени от "Хамас", съобщи пресслужбата на израелското правителство.

Сред убитите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз и САЩ.