Германският министър на отбраната Борис Писториус определи днес като "достойно за съжаление" изказването на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че да бъдеш "съюзник" на САЩ не означава непременно да бъдеш техен "васал", предаде Франс прес.

Попитан от германската обществена телевизия Цет Де Еф за думите на френския президент, Писториус, който е на визита в Мали, каза, че намира това изказване за достойно за съжаление".

"Никога не сме били в опасност да бъдем или да станем васал на САЩ", добави Писториус, който е първият член на германското правителство, който коментира публично изказванията на Макрон, които предизвикаха полемика сред съюзниците на Франция.

Потвърждавайки изцяло противоречивите си забележки за Тайван, отправени публично в неделя, Еманюел Макрон каза вчера на прескофрененция, че "съюзник" на САЩ не означава непременно да бъдеш техен "васал", припомня БТА.

Писториус, който е член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и е близък до германския канцлер Олаф Шолц, внесе днес допълнително уточнение като каза, че "в бъдеще трябва да можем да говорим с един глас като Европейски съюз по отношение на външната политика, а също и по отношение на политиката за сигурност ".

Въпреки това "намирането на собствени позиции в съгласие с тази на САЩ е наш дълг", каза той.

"Няма да си помогнем, ако се делим или позволяваме да бъдем разделени по различни въпроси. В крайна сметка това помага единствено на китайската външна политика", допълни министърът.

Писториус е на визита в Мали до утре, след като вече посети Нигер, посочва АФП.

Германската външна министърка омаловажи разногласията с Франция относно Китай

Германската външна министърка Аналена Бербок омаловажи разногласията в рамките на Европейския съюз след неотдавнашните изказвания на френския президент Еманюел Макрон, съобщи ДПА.

Вчера Макрон "отново подчерта, че френската политика спрямо Китай отразява едно към едно политиката на ЕС към Китай", отбеляза Бербок, която e на посещение в североизточния китайски град Тянцзин.

Въпреки разногласията една от силите на ЕС е, "че ние сме не само близки един с друг, а и преследваме съвместни стратегически подходи по централните въпроси на нашите интереси и ценности", подчерта външната министърка.

След тридневното си посещение в Китай миналата седмица, Макрон призова ЕС да заеме по-независима позиция по въпроса за Тайван, като поддържа еднаква дистанция от Китай и САЩ.

Бербок отбеляза, че Макрон е посетил Китай по същото време като председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Това е "изключително важен знак", според външната министърка.

Предвид че Германия и Франция са част от общия вътрешен пазар на ЕС, различни позиции по въпроса за Китай, водещия търговски партньор на блока, биха били невъзможни, добави тя. Правителството в Берлин координира политиката си по-тясно с "нашите приятели във Франция", отколкото с която и да било друга страна от ЕС, подчерта Бербок.