Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде смазана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Искам поражението на Русия в Украйна и искам Украйна да може да защитава своята позиция, но съм убеден, че накрая това (конфликтът) няма да приключи по военен път", заяви френският държавен глава в интервю за три френски медии - "Жюрнал дю Диманш", "Фигаро и "Франс ентер". Откъси от интервюто бяха публикувани още вчера вечерта.

"Не мисля, както някои мислят, че Русия трябва да бъде разгромена напълно, че Русия трябва да бъде атакувана на нейна територия. Тези наблюдатели искат преди всичко да смажат Русия. Това не е била никога позицията на Франция и никога няма да бъде", заяви Макрон.

Под някои той визира онези, които, по-специално в Източна Европа, искат да се стигне докрай и които миналия май критикуваха неговите думи, че Русия не трябва да бъде унижавана, посочва Франс прес.

Макрон е дал интервюто в самолета на път за Мюнхенската конференция по сигурността. В интервюто той потвърждава отново, че иска да насърчи намирането на изход на украинския конфликт, който да бъде договорен чрез преговори.

"Това, което ние трябва да направим днес, е Украйна да извърши военна офанзива, която да наруши руския фронт, за да се предизвика връщането към преговорите", подчерта Макрон в интервюто за трите френски медии.

Според него "нито една от двете страни не може да спечели напълно. Нито Украйна, нито Русия, защото ефектът на мобилизацията не е толкова голям, колкото бе предвидено и самата тя си има ограничения на капацитета".

Макрон заяви също пред трите медии, че "всички други варианти без Владимир Путин в сегашната система" (на международните отношения) му "изглеждат по-лоши" от руския президент, като това бе разтълкувано, че той визира твърдолинейни руски представители, като председателя на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев или ръководителя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Наистина ли си мислим искрено, че едно демократично решение ще възникне от руското гражданско общество след години на втвърдяване (на позицията на Москва) и в разгара на един конфликт? Бих искал наистина това, но не вярвам в това наистина", предупреди Макрон.

В навечерието на руската инвазия в Украйна Макрон отиде в Кремъл при Путин в опит да го разубеди да не напада съседната страна. След началото на войната френският президент продължи да поддържа контакт със своя руски колега, заради което си навлече критики, особено от страна на Киев, че не осъжда достатъчно строго руската агресия в Украйна. В последно време обаче Макрон втвърди позицията си към Русия, а Франция достави оръжия на Украйна.

В речта си на Мюнхенската конференция по сигурността Макрон заяви, че Русия трябва да претърпи неуспех в Украйна, но според някои наблюдатели, той не е споменал думата "разгром".

В речта си освен това Макрон призова за засилване на подкрепата за Киев, за да може да се върви към пораждащи доверие преговори.

Реакцията на Москва на интервюто на Макрон не закъсня. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че Москва все още си спомня за съдбата на Наполеон Бонапарт и призовава френския президент Еманюел Макрон да не забравя за него, когато говори за смяна на режима в Русия, предаде Ройтерс.

По повод това изказването на Макрон говорителката на руското външно министерство отбеляза по-специално във връзка с думата "никога", използвана от Макрон, че Франция не започва с Макрон и тленните останки на Наполеон, почитан на държавно ниво, се намират в центъра на Париж. Тя добави, че Франция, а също и Русия, трябва да разберат това (че Франция не започва с Макрон).

Захарова добави, че думите на Макрон показвали, че Западът е започнал разговори за смяна на режима в Москва, докато Макрон на няколко пъти е искал срещи с руското ръководство, и обвини френския президент в двулична дипломация спрямо Кремъл, допълва Ройтерс.